Zapište si mě mezi favority, diktoval Smrž

  • 1
Brno - Před sezonou trénoval motocyklový závodník Jakub Smrž na Kanárských ostrovech s reprezentací atletů. Společnost mu dělali i skokani do výšky. Teď stojí před Smržem víkend, během něhož najde odpověď na kardinální otázku: jak vysoko se dokáže dostat při nejsledovanějším závodu svého roku?

Na brněnském Masarykově okruhu se jede devátý závod mistrovství světa superbiků a Smrž touží po umístění do desátého místa. Nebo ještě výš.

"Mezi favority si zapište tamtoho Smrže, ten bude dobrý," diktoval novinářům do bloků v dobré náladě během testovacích jízd.

Když se budeme bavit vážně: jaké jsou vaše cíle pro Brno?
Samozřejmě bych rád skončil co nejvýš. Bude to ale náročné. Hlavně kvůli tomu, že skoro každý víkend nás provází technické problémy. Když už zajedu dobrou kvalifikaci, tak mi vyteče olej z motoru při superpole. Není to jednoduché.

Cítíte napětí, že se blíží domácí závod?
Je to jednoznačně jiný pocit než závodit kdekoliv jinde. Hlavně když je cítit podpora fanoušků. Věřím, že jich přijde hodně. Sám na sobě sleduji hodně zvláštní pružení z toho, že pojedu doma.

Doma, tedy tam, kde to důvěrně znáte?
Tak to zase ne. Znám to tady stejně jako jiní. Všichni mají možnost tady testovat, závodit, trénovat. V tom výhodu nespatřuji. Ale výhoda je v té podpoře lidí a v tom odhodlání právě tady něco dokázat. Bylo by to dobré.

Zatím nejste spokojený s tím, jak jezdíte?
Ale ne, to naopak. Tak jsem to nemyslel. Třinácté místo, které mi průběžně patří, je snad dobré, právě vzhledem k technickým problémům.

Jak se vám zatím líbí v mistrovství světa superbiků?
Nemůžu si stěžovat. Moje rozhodnutí odejít z dvěstěpadesátek a jít do superbiků bylo dobré. Dřív jsem se na superbiky díval dost s despektem, pro jezdce silničního mistrovství světa to byla taková třída na okraji zájmu. Ale musel jsem názor změnit. Superbiky jsou naopak mnohem zábavnější, jsou to silné a daleko těžší stroje, takže do zatáček se najíždí s výrazně větším adrenalinem. Při jízdě si užiju mnohem víc. Nehledě na to, že celý ten šampionát je bohatší a zajímavější pro diváky.

Myslíte třeba v tom, že se jezdí na motorkách, které nejsou speciálně upraveny? Že jsou blíž běžným fanouškům?
Právě to jsem myslel. A navíc jsou superbiky otevřenější veřejnosti. Můžete do paddocku, jsou tam autogramiády, akce pro lidi. MotoGP třeba má promoakce, při kterých jezdci dovádí v akvaparcích nebo střílí z pušek a já nevím co, ale to jsou spíš věci pro sponzory. Při závodě superbiků může každý divák vidět zákulisí, to je super.

Je i mezi jezdci víc uvolněná atmosféra?
Jak mezi kterými. Třeba Biaggi, ten mezi nás vyloženě nezapadl. Nebo Toseland. Ten neumí pozdravit. Ale celkově ano, je tam větší pohoda.

Však se také při jednom ze závodů volil pro zábavu nejhezčí muž startovního pole. To byste asi v MotoGP nezažil…
Jistě že ne. Ale pozor, i mezi jezdci superbiků byla tahle soutěž podplacená! (smích) Určitě vyhráli borci podle sponzorů. Některé z nich jsem nikdy neviděl.

Jak taková soutěž vypadá?
Pořádně nám ani neřekli, najednou nás vytáhli, prošel jsem se tam a zpátky. Jak říkám, bylo to celé zmanipulované. Takoví hezouni mezi námi nejsou… (smích)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž