Zanardi se vrátí na okruhy

Řím - Ani těžká nehoda, při níž přišel o obě nohy nezbrání Italu Alessandru Zanardimu v návratu na závodní okruhy. Šestatřicetiletý Ital se 19. října v Monze zúčastní finálového závodu evropské série cestovních vozů ETCC. Dvojnásobný vítěz amerického seriálu CART bude v Monze třetím pilotem italsko-španělského týmu Ravaglia a pojede s vozem BMW 320i.

"Před dvěma lety jsem jen o vlásek unikl smrti. Bylo to hodně zlé, ale dal jsem si za cíl vrátit se do normálního života," řekl Zanardi.

"Dneska běhám, plavu, lyžuju a 19. října celou tuhle vizi završím tím, že znovu pojedu závod," dodal šťastně.

Inženýři a mechanici z týmu Ravaglia přizpůsobili vůz Zanardiho zranění. Pilot se zkušenostmi z F1 může přidávat plyn zařízením na volantu, spojku mu přemístili k řadicí páce.

Také sám jezdec pilně pracoval na tom, aby se jeho sen vyplnil: v posledním měsíci téměř neopustil testovací okruh v Benátkách. Podle vyjádření BMW však půjde pouze o říjnový závod, další spolupráci se Zanardim zatím automobilka neplánuje.

Zanardi se do závodního vozu po těžkém zranění, po němž má amputované obě nohy nad koleny, znovu posadil už letos v květnu. Dva roky od tragické nehody se vrátil na Lausitzring a absolvoval 13 okruhů, které mu tehdy po hrůzostrašné havárii v závodu CART zbývaly do cíle.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž