Sebastian Vettel po kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1.

Sebastian Vettel po kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1. | foto: AP

Vettela v Japonsku vyřadila banální závada. Přesto Ferrari hájí

  • 13
Dvakrát nedojel do cíle, jednou se z posledního místa na startu snažil dostat alespoň na nějaké body. Bilance Sebastiana Vettela, ještě začátkem září lídra celkového pořadí mistrovství světa F1, je tristní. Přesto proti svému týmu nevystupuje a snaží se ho hájit. Navzdory banální závadě, která ho vyřadila naposledy v Japonsku.

Velká cena Japonska měla být pro Sebastiana Vettela závodem, kdy vyjde ze stínu a konečně, po dvou měsících, dostane Ferrari na nejvyšší stupínek. A jak ukázala rychlost Kimiho Räikkönena v závodě, nereálné to nebylo. Jenže do cesty se zase jednou postavila čtyřnásobnému šampionovi nespolehlivá technika.

Ve druhém kole začal ztrácet výkon, ve třetím ho předjížděl jeden soupeř za druhým a ve čtvrtém zaparkoval u svých inženýrů v boxech. Rychlá oprava nebyla možná a namísto boje s Hamiltonem tak Sebastian Vettel seděl v boxech nebo debatoval s novináři. Navzdory tomu, že ho vyřadila zcela banální závada, v motoru jeho Ferrari selhala svíčka zapalování, zachoval klid a dál hájil tým.

„Samozřejmě mě mrzí, že nás momentálně trápí problémy se spolehlivostí. Ale pokud budu na tým nedávat, ničemu to nepomůže. Musím ho chránit a společně se z toho musíme dostat. I to je součástí mojí práce,“ vysvětlovat závodník před televizními kamerami britského Sky Sportu.

V celkovém pořadí mistrovství světa ztrácí Vettel na Hamiltona již 59 bodů. I kdyby v následujících dvou závodech jezdec Mercedesu nebodoval a Sebastian Vettel vyhrál, stále by první místo patřilo Hamiltonovi. Tak ale německý závodník nepřemýšlí, tvrdí, že stále má šanci.

Výsledky závodu najdete ZDE

„Asi nemáme tolik bodů, kolik jsme měli mít. Na druhou stranu jsme letos postavili mnohem lepší auto, než nám někteří předpovídali. Je tu spousta pozitiv a myslím, že stále máme šanci. V následujících závodech se může stát cokoliv,“ uvedl čtyřnásobný mistr světa.

Pokud chce Ferrari ještě pomýšlet na titul, musí doufat v problémy soupeřů z Mercedesu. Ty však nepřicházejí. A podle všeho ani nepřijdou. V německém týmu viditelně staví spolehlivost nad okamžitý výkon, přece jen v Singapuru i v Malajsii mělo Ferrari rychlostní převahu. Nebyla mu však nic platná, nejdůležitější je vždy dojet do cíle. Ať už závodu, nebo kvalifikace.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž