Rosberg uhájil v Singapuru první místo a jde do čela šampionátu F1

  13:55aktualizováno  18:25
Dvouhodinová Velké cena Singapuru přinesla změnu v čele mistrovství světa formule 1. Nico Rosberg uhájil v napínavém závěru první místo před dotírajícím Danielem Ricciardem a v čele průběžného pořadí přeskočil týmového kolegu Lewise Hamiltona.
Nico Rosberg po vítězství ve Velké ceně Singapuru.

Nico Rosberg po vítězství ve Velké ceně Singapuru. | foto: AP

Velká cena Singapuru formule 1 byla pro všechny jezdce formule 1 tradiční zkouškou odolnosti. V noci a v úmorně vlhkém vzduchu vydržel kroužit celé dvě hodiny na prvním místě vítěz kvalifikace Nico Rosberg s vozem Mercedes. Ale neměl to vůbec snadné, před cílem to dokonce vypadalo, že o první místo přijde.

Náskok Rosberga totiž stahoval bleskovou rychlostí Daniel Ricciardo, který měl na svém voze Red Bull novější a tedy méně opotřebované pneumatiky. V cíli mu chyběla necelá vteřina. Přesněji čtyři desetiny vteřiny. Nakonec třetí Lewis Hamilton se musel v průběhu závodu vypořádat s přehříváním brzd a na čas dokonce přišel o stupně vítězů, když ho předjel Kimi Räikkönen s Ferrari. Mercedes byl však opět strategicky lepší a dostal svého jezdce alespoň na třetí příčku.

„Byl to skvělý závod, pro mě dost dramatický. Na konci bylo auto hodně na hraně, stejně jako vždy v Singapuru. Jel jsem na krev, ale nakonec to vyšlo. Skvělý závod, jsem moc rád, že jsem vyhrál,“ popisoval Nico Rosberg.

„Děkuju všem divákům, že přišli a snad jsme je dobře bavili. Uvidíme se zase v Malajsii,“ dodal jezdec, který triumfoval v Singapuru poprvé, na stupních vítězů zde byl dosud pouze jednou v roce 2008, kdy skončil druhý.

Druhý v cíli Daniel Ricciardo potvrdil skvělou formu Red Bullu a útočil na vítězství. K tomu mu nakonec nechybělo ani půl vteřiny. Jak už ale je u Australana zvykem, přesto na stupních vítězů zářil svým velkým úsměvem na všechny strany.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

„Bylo to hodně těsné, stačilo málo. Mohl jsem vyhrát, ale nemůžu být nespokojený, druhé místo je parádní. Alespoň jsme udělali konec závodu zajímavým. Možná stačilo jedno kolo navíc...“ přemýšlel Daniel Ricciardo.

Nespokojený nebyl ani Lewis Hamilton, ve vyrovnaném souboji dokázal přetlačit Kimiho Räikkönena. Ačkoliv ztratil vedení v mistrovství světa, ztráta osmi bodů šest závodů před koncem sezony nic neznamená.

„Velká gratulace Nikovi Rosbergovi, měl fantastický víkend, dařilo se mu od prvního tréninku a triumf si zasloužil.“

„Já jsem rád za třetí místo, letos mi celkově Singapur moc nevyšel. V závodě mě zpomalovaly problémy s brzdami, hodně jsem s tím bojoval a nemohl jet naplno. Potom to bylo lepší, ale před koncem mi brzdy zase odcházely. Naštěstí to stačilo.“

Na výborném pátém místě se po většinu závodu držel takticky skvěle jedoucí Fernando Alonso. Za Španělem se vytvořil vláček jezdců, protože jeho McLarenu stále chybí rychlost. Ale předjíždění není disciplínou, kterou by singapurský okruh Yas Marina zrovna nabízel, takže se Alonso držel před soupeři s mnohem rychlejšími stroji. Nakonec však v průběhu zastávek v boxech, kterých bylo na rozpálené trati nepočítaně, propadl na sedmou příčku.

Nico Rosberg se raduje z vítězství ve Velké ceně Singapuru.

Kolem Alonsa se kromě Maxe Verstappena, který s vozem Red Bull pokazil start, prohnal také Sebastian Vettel. Po technických problémech v kvalifikaci musel startovat jako poslední a potvrdil, že Ferrari se na rovníkové trati daří. Přestože úzké uličky mezi svodidly nejsou pro předjíždění vůbec ideální, rychle postupoval vpřed a v cíli ztrácel jen půl minuty na vítěze. Možná právě on byl hrdinou závodu, vždyť skončil ze týmovým kolegou Räikkönenem, který si od startu polepšil pouze o jedinou příčku.

Bodovali také Sergio Pérez s vozem Force India, po dlouhé době Daniil Kvjat s monopostem Toro Rosso a po ještě delší Kevin Magnussen, který přidal cenný bod na konto týmu Renault. Ten potvrdil, že nemá tak slabé auto, ale sráží ho síla motoru. Ta totiž nepatří v Singapuru mezi rozhodující faktory.

Dramatický start

Nejzajímavější podívanou přinesl start do závodu. Carlos Sainz zkřížil se svým vozem Toro Rosso trať Němci Nico Hülkenbergovi a jeho monopost stáje Force India havaroval. Stroj indického týmu skončil v hrazení pod tribunou a pro Němce tak skončil závod dřív, než vůbec začal. Havárii odneslo také přední přítlačné křídlo mclarenu Jensona Buttona a na trati se okamžitě objevil zpomalovací vůz. Toho musel k zastávce v boxech využít také Valteri Bottas, který měl na svém williamsu proraženou pneumatiku. Obutí však nakonec měnili všichni piloti. Kvůli troskám na startovní a cílové rovince zavedl zpomalovací vůz všechna auta do boxové rovinky, čehož poškozené vozy využily k výměnám náhradních dílů.

Od třetího kola se v osvětlených ulicích singapurského přístavu opět začalo závodit. V čele se držel Rosberg a také za ním bylo pořadí stejné jako na startu. Oba jezdci Mercedesu měli od mechaniků pokyn, aby pracovali opatrně s přehřívajícími se brzdami. Rosberovi se to dařilo skvěle, ale Hamilton neustále zpomaloval. O pozici v nejlepší desítce v té chvíli přišel Carlos Sainz s vozem Toro Rosso, který musel kvůli vlajícímu kousku karbonu zajet k rychlé opravě do boxů.

Nico Rosberg během Velké ceny Singapuru

Kimi Räikkönen během Velké ceny Singapuru

K výměnám pneumatik zajížděli piloti od patnáctého okruhu, ale pořadí se neměnilo. Rosberg vedl stále před Ricciardem, třetí Hamilton byl viditelně pomalejší a čelil útokům Räikkönena. Fin se ve třiatřicátém kole dostal na třetí místo, když využil chyby svého soupeře v sedmé zatáčce. Mistr světa probrzdil a Ferrari se dostalo na jeho úroveň. Souboj trval dvě zatáčky a Fin šel zaslouženě vpřed. Třetí místo udržel i po následné zastávce v boxech.

Další výměna pneumatik se odehrála ve 46. okruhu. A vyšla mnohem lépe Mercedesu. Hamilton se díky ní vrátil před Räikkönena. Ferrari strategicky chybovalo - vedení týmu povolalo svou dvojku k mechanikům kolo po Hamiltonovi a tomu stačil jediný okruh na nových gumách, aby se dostal vpřed. Přitom se nabízela stejná varianta, jakou zvolil Rosberg - zůstat na dráze až do konce. Sice za cenu pomalejších časů, ale Räikkönen už několikrát prokázal, že dokáže s pneumatikami pracovat lépe než méně zkušení jezdci.

Právě ve stejné době se v Mercedesu rozhodovali, jestli povolají k výměně pneumatik Rosberga, jehož náskok před Ricciardem se dramaticky tenčil, až o dvě sekundy na kolo. Na rozdíl od Ferrari však ponechali Němce na dráze a v cíli se ukázalo, že to byla strategie vítězná. Hamilton nebyl v závěru rychlejší než Ricciardo, takže by měl Räikkönen velkou šanci třetí příčku udržet.

Další závod mistrovství světa se jede za 14 dní v malajsijském Sepangu.

Výsledky Velké ceny Singapuru F1:
1.Nico Rosberg(Mercedes)1h:55:48.950 min.
2.Daniel Ricciardo(Red Bull/Renault)+0.488 vt.
3.Lewis HamiltonMercedes+8.038
4.Kimi RaikkonenFerrari+10.219
5.Sebastian VettelFerrari+27.694
6.Max VerstappenRed Bull/Renault+1:11.197 min.
7.Fernando AlonsoMcLaren/Honda+1:29.198 min.
8.Sergio PerezForce India/Mercedes+1:51.062 min.
9.Daniil KvyatToro Rosso/Ferrari+1:51.557 min.
10.Kevin MagnussenRenault+1:59.952 min.
11.Esteban GutierrezHaas/Ferrari+1 kolo
12.Felipe MassaWilliams/Mercedes+1 kolo
13.Felipe NasrSauber/Ferrari+1 kolo
14.Carlos SainzToro Rosso/Ferrari+1 kolo
15.Jolyon PalmerRenault+1 kolo
16.Pascal WehrleinManor/Mercedes+1 kolo
17.Marcus EricssonSauber/Ferrari+1 kolo
18.Esteban OconManor/Mercedes+2 kola
19.Jenson ButtonMcLaren/HondaDNF
20.Valtteri BottasWilliams/MercedesDNF
21.Nico HulkenbergForce India/MercedesDNF
22.Romain GrosjeanHaas/FerrariDNS
Pořadí mistrovství světa jezdců:
1.Nico Rosberg273
2.Lewis Hamilton265
3.Daniel Ricciardo179
4.Sebastian Vettel153
5.Kimi Raikkonen148
6.Max Verstappen129
7.Valtteri Bottas70
8.Sergio Perez66
9.Nico Hulkenberg46
10.Felipe Massa41
11.Fernando Alonso36
12.Carlos Sainz30
13.Romain Grosjean28
14.Daniil Kvyat25
15.Jenson Button17
16.Kevin Magnussen7
17.Pascal Wehrlein1
18.Stoffel Vandoorne1
19.Esteban Gutierrez0
20.Jolyon Palmer0
21.Marcus Ericsson0
22.Felipe Nasr0
23.Rio Haryanto0
24.Esteban Ocon0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes538
2.Red Bull/Renault316
3.Ferrari301
4.Force India/Mercedes112
5.Williams/Mercedes111
6.McLaren/Honda54
7.Toro Rosso/Ferrari47
8.Haas/Ferrari28
9.Renault7
10.Manor/Mercedes1
11.Sauber/Ferrari0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Fotbalisté Salernitany jsou prvním sestupujícím z italské ligy

26. dubna 2024  23:08

Fotbalisté Salernitany jsou prvním sestupujícím z italské ligy. Čtyři kola před koncem o tom...

Fotbalisté Bochumi po dvou měsících bez výhry porazili Hoffenheim

26. dubna 2024  22:53

O udržení bojující fotbalisté Bochumi porazili v předehrávce 31. kola německé bundesligy 3:2...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...