Max Verstappen a Lewis Hamilton po startu Velké ceny Británie formule 1.

Max Verstappen a Lewis Hamilton po startu Velké ceny Británie formule 1. | foto: Reuters

Doladit pár detailů, přeje si Verstappen před italskou půtkou s Hamiltonem

  • 3
Legendární Monza bude hostit další dostaveníčko dvou rivalů v epické bitvě o titul šampiona F1. Max Verstappen z Red Bullu minulý týden ovládl domácí závod v Zandvoortu a vrátil se do čela průběžného pořadí šampionátu, nyní obhájce Lewise Hamiltona z Mercedesu vyzve na italské trati.

Oba konkurenti při Velké ceně Itálie změří podruhé v sezoně síly i ve sprintu, který je novinkou probíhajícího ročníku. Poprvé se jel v Silverstonu, kde Verstappen zvítězil před Hamiltonem.

„V Silverstonu jsme se o novém formátu pár věcí naučili a věřím, že to teď o víkendu využijeme,“ doufá šéf Mercedesu Toto Wolff.

V Nizozemsku byl jedničkou Verstappen, Hamilton si na stou výhru počká

Verstappen sice v Monze ještě nikdy nevyhrál, ani nezískal pole position, tentokrát však do Itálie přijede ve formě. Třiadvacetiletý Nizozemec ovládl pět z posledních sedmi závodů a vede průběžné hodnocení o tři body před Hamiltonem.

„V posledních letech to nebyla naše nejoblíbenější trať, ale tentokrát máme ve všech ohledech silný vůz. Jsem přesvědčený, že potřebujeme doladit jen pár detailů,“ prohlásil Verstappen.

Hamilton stále čeká na jubilejní 100. vítězství, na které může dosáhnout jako první jezdec v historii formule 1. V Monze by Mercedesu však měla sedět rychlostní trať s dlouhými rovinkami.

Kdy se pojede

Program Velké ceny Itálie odstartuje první páteční trénink, po kterém je od 18 hodin na řadě kvalifikace pro bodovaný sprint. Ten v sobotu začne v 16.30 a rozhodne také o pořadí na startu nedělního závodu se začátkem v 15 hodin.

Sedminásobnému mistrovi světa se navíc v Itálii daří a s pěti triumfy se dělí o rekord se slavným Michaelem Schumacherem. Loni navíc v Monze zajel nejrychlejší kolo v historii formule 1.

Na výhru to však nestačilo, protože po trestu za nepovolené vjetí do boxů se v konečném pořadí propadl na sedmou příčku. Z premiérové výhry v kariéře se nečekaně radoval Pierre Gasly.

V probíhající sezoně však Mercedes na Red Bull ztrácí a v přímém souboji na trati Hamilton porazil Verstappena naposledy v květnu ve Španělsku. Poslední výhru v červenci v Silverstonu si připsal po soupeřově odstoupení po vzájemné kolizi. Jak to bude v Monze?

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž