Vůz Václava Janíka a Tomáše Koreného na Slovakiaringu

Vůz Václava Janíka a Tomáše Koreného na Slovakiaringu | foto: Nutrend Racing

Janík s Koreným zkrotili na Slovakiaringu i vozy Grand Turismo

  • 0
Velkou cenou Slovenska pokračoval o víkendu okruhový šampionát automobilů. V prototypové divizi 5 se Václav Janík, Tomáš Korený a Jiří Svoboda ze šternberské stáje Nutrend Racing představili s dvoulitrovými Normami a úspěchy sbírali ve sprintu i hodinovém vytrvalostním závodě.

„Samé superlativy,“ pochvaloval si Václav Janík. „Tým, vůz i můj jezdecký kolega fungovali parádně celý víkend.“

Při prvním sprintu do Normy usedl Tomáš Korený a už v kvalifikaci ukázal, že mu okruh sedí. Vyrovnanými časy se dokázal prosadit i mezi výkonnějšími vozy třídy Grand Turismo a vyjel absolutní stříbro, když nestačil jen na prototyp Lingier JS P217, s nímž Miro Konopka startoval na Le Mans. V divizi 5 ale tento vůz třídy LMP2 nemůže bodovat.

„Zvládl jsem maximum možného. Vůz fungoval perfektně a během závodu jsem si hlídal svoji pozici. Zvládl jsem i přechod na mokré obutí, když se těsně před závodem rozpršelo,“ pochvaloval si sedmnáctiletý talent Tomáš Korený.

Závodní program tím pro něj ale neskončil, na řadu přišel hodinový vytrvalostní závod dvojic, v němž tvořil posádku s Václavem Janíkem. „S Tomášem jsme letos vymysleli společné starty v endurace a sprintech, kdy se o Normu dělíme během závodního víkendu rovným dílem,“ vysvětlil Janík.

Proměnlivé počasí dál vládlo Slovakiaringu, Korenému s Janíkem ale nečitelné podmínky vyhovovaly, dojeli na prvním místě absolutně.

„Mám z toho obrovskou radost. Závod nebyl vůbec jednoduchý, ale tým i vůz fungovaly skvěle. Podařilo se nám správně zvolit pneumatiky, Tomáš výborně rozjel závod a po výměně se mi dařilo kontrolovat pozici,“ liboval si Janík.

Na závěr závodního víkendu na okruhu nedaleko Bratislavy přišel druhý sprintový závod. Do něj vedle Janíka vstoupil i Jiří Svoboda, jehož na start úvodního klání nepustila porucha motoru. V souboji na deset kol skončil v celkovém pořadí sedmnáctý, Václav Janík, který startoval ze druhé řady, byl šestý.

„Opět jsme se kus posunuli v našem okruhovém účinkování. S Normou je opravdu radost závodit. Máme absolutní vítězství v těžkých proměnlivých podmínkách vytrvalostního závodu a v obou sprintech jsme zajeli maximum možného,“ hodnotil šéf stáje.

Posledním dílem okruhového šampionátu bude Podzimní cena na Masarykově okruhu v Brně, která se koná na začátku září. Ve stejném termínu navíc bude Nutrend Racing k vidění na závodě českého mistrovství v závodech do vrchu na domácím Ecce Homo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž