Jan Kopecký, tovární jezdec Škody Motorsport

Jan Kopecký, tovární jezdec Škody Motorsport | foto: Jan Karásek, MAFRA

Úvod Italské rallye zvládl nejlépe Andreucci, Kopecký je čtvrtý

  • 1
Domácí jezdec Paolo Andreucci zvítězil v první etapě Italské rallye, pátého dílu seriálu Intercontinental rallye challenge. V boji o vítězství se drží i dvojice zástupců mladoboleslavského Škoda Motorsport týmu. Finský pilot Juho Hänninen je s odstupem jedenácti vteřin třetí, Jan Kopecký zaujímá čtvrté místo. Druhá příčka patří úřadujícímu šampionovi IRC Chrisi Meekeovi z Velké Británie.

Hänninen celou sobotu doplácel na to, že jel jako první a soupeřům čistil trať. "Snažil jsem se neudělat chyby. Čištění trati nebylo pro můj styl moc dobré," řekl finský pilot, jenž v letošním roce již jednu šotolinovou soutěž vyhrál. Nejrychlejší byl v Argentině.

Kopecký dokázal vyhrát dvě rychlostní zkoušky, průběžně však na Andreucciho ztrácí 41 vteřin. O lepší postavení jej připravily problémy na třetím testu, kdy český pilot poškodil pravé přední kolo a ztratil bezmála minutu.

Mechanici poté museli v servisu měnit poloosu a výrazně zapracovat na autě.

"Udělali jsme velkou chybu, teď za ni pykáme," řekl Kopecký. "Dostat se mezi první tři bude velmi složité, rozestupy se na téhle úrovni těžko stahují. Zítřek bude těžký, asi ještě víc než dneska. Bude tam hodně písku," prohlásil český pilot.

V náročné šotolinové soutěži už nepokračuje řada favoritů. Pohromou pro pořadatele byla hned první rychlostní zkouška, na které pohasly naděje hlavní hvězdy startovního pole Sébastiana Ogiera z Francie. Vítěz posledního závodu mistrovství světa - Portugalské rallye - měl nejprve defekt, poté jeho peugeot zastavily technické problémy.

Rychle skončil i Brit Guy Wilks startující se škodou, který měl nehodu a musel být vrtulníkem převezen do nemocnice. Druhý muž průběžného pořadí IRC si poranil dva obratle a čeká ho několikaměsíční pauza. Hned na prvním měřeném testu vypadl i Nor Andreas Mikkelsen. Z šestnácti vozů hlavní kategorie S2000 jich první etapu nedokončila více než polovina.

V neděli čeká na posádky dalších šest rychlostních zkoušek, vítěz Italské rallye bude znám kolem 18. hodiny.

Italská rallye - 1. etapa

1. Andreucci, Andreussiová (It./Peugeot 207 S2000) 1:13:34,2
2. Meeke, Nagle (Brit./Peugeot 207 S2000) -7,4
3. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) -11,3
4. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia S2000) -41,2
5. Neuville, Klinger (Belg./Peugeot 207 S2000) -2:55,4
6. Arminen, Nikkola (Fin./Subaru Impreza STI) -3:46,3

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž