Tureckou rallye zpestří krátkým návratem Sainz

Antalya - Po loňské sezoně sice ukončil španělský automobilový jezdec Carlos Sainz kariéru, o víkendu se ale opět fanouškům představí. "Není to opravdový návrat, ale splatím Citroënu laskavost za rok 2003, kdy mi pomohl," řekl Sainz. V Turecké rallye nahradí Francoise Duvala z Belgie, který se zatím trápí.

Po sedmiměsíční pauze se nyní opět vrátí mezi rallyeovou elitu za volantem Xsary WRC.

"Doufám, že ta přestávka na mě nebude příliš znát a brzy se dostanu do tempa. Auto je kvalitní, to mi návrat usnadní. Jak jsem však řekl již dříve, mým cílem je podat stoprocentní výkon," citovala třiačtyřicetiletého Španěla agentura Reuters.

V roli hlavního favorita soutěže se však na start postaví Sainzův týmový kolega a úřadující světový šampion, lídr průběžného pořadí seriálu a obhájce prvního místa z loňského roku Sébastien Loeb z Francie.

"Na Carlose si ale musím dát pozor. Když se bude cítit dobře, bude hodně nebezpečný," řekl Loeb, který v této sezoně vyhrál čtyři ze šesti rallye MS.

Velké ambice má před startem soutěže i druhý muž průběžného pořadí Petter Solberg, který je odhodlán snížit jedenáctibodovou ztrátu. "Potřebujeme ale trochu štěstí. Tureckou rallye mám rád, i když jsme tam loni měli nějaké problémy. Nyní jsme ale připraveni bojovat," uvedla jednička týmu Subaru.

V první letošní vítězství doufají i jezdci Peugeotu a hlavně Marcus Grönholm z Finska, jenž byl před rokem druhý. "Tehdy jsem byl hodně smutný. Věřím ale, že tentokrát to bude jiné, i když nás čeká hodně těžká rallye," řekl dvojnásobný světový šampion.

Na startu šestého ročníku soutěže budou mít zastoupení i české barvy. Barvy Fordu bude tradičně hájit Roman Kresta, dva vozy nasazuje i tým Škoda Motorsport. Vylepšit nepříliš vydařené výsledy v sezoně se budou snažit Armin Schwarz a Janne Tuohino.

Průběžné pořadí MS po šesti soutěžích:
1. Loeb (Fr./Citroën) 45 bodů, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) 34, 3. Märtin (Est./Peugeot) 34, 4. Gardemeister (Fin./Ford) 28, 5. Grönholm (Fin./Peugeot) 26, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 13, ...9. Kresta (ČR/Ford) 8.
Pohár konstruktérů:
1. Peugeot 62, 2. Citroën 53, 3. Ford 44, 4. Subaru 38, 5. Mitsubishi 29, 6. Škoda 8.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž