Tošovský protrhl smůlu a půjde pít

Mladá Boleslav - Příjezd jedenáctého vozu celkového pořadí letošní Rallye Bohemia na cílové rampě vítal spíkr slovy: "A máme tu Mäkinena z Katusic." Příznivci motorismu dobře věděli, že je řeč o Jiřím Tošovském. V Katusicích má domov i sídlo své dopravní firmy. V 34 letech jezdí soutěže osmý rok. Začínal na favoritu se spolujezdcem Dostálem, s nissanem si vyjezdili titul mezi dvoukolkami, dnes kočíruje Mitsubishi Lancer EVO s pohonem všech kol a sedí vedle něho Jan Krečman, nedávný spolujezdec Křečka. Patří do týmu TT-Di Andrea Lupo RT, sídlícím v Mnichově Hradišti.

Tošovský se nejvíc radoval z toho, že se na něho konečně při  Bohemii přestala lepit smůla. "Pro mne je to dvojnásobně těžký závod. Je to doma a mám při  ní smůlu. V předchozích letech mi dvakrát na stejném místě u Skalska lehlo turbo a nedojel  jsem."

Letos to tedy bylo lepší.
Právě, že zpočátku ne. Jenom jsem sedl do auta a vyrazil na první vložku, tak turbo lehlo. Řekl jsem si, že na to kašlu a jedu domů.

Domů jste ale nejeli?
Honza rozhodl, že turbo zkusíme vyměnit a svezeme se v klidu. Nakonec z toho byl dobrý výsledek.

Vaše smůla se ale asi přenesla na ostatní týmové vozy.
Pokorný nasadil dost velké tempo a rozbil hned první den auto, Volf odstoupil v sobotu kvůli převodovce. Teprve v týdnu se sejdeme a budeme se o příčinách podrobně bavit a řešit je.

Jak jste vnímal celkově letošní Rallye Bohemia?
Sobota byla velmi náročná s pěknou, ale těžkou tratí. Nejezdilo se moc rychle. Naopak v neděli se to bylo strašně rychlé. Nejvíc na vložce mezi Bukovnem a Čejeticemi, kde se točily maximálky.

To musela být pro vás výhoda, když to tam znáte?
Jezdím tudy tisíckrát za rok z Katusic do Boleslavi. Raději jsem ale jel volněji i za cenu, že jsem dostával od kluků tři čtyři vteřiny. Hlavně jsem hlídal Klokočku za mnou.

Ani jste netoužil po umístění v první desítce?
Kašlal jsem na umístění, hlavně že jsem konečně dojel.

Půjdete to oslavit?
Určitě. Zmažu se jako Dán s klukama v hospodě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž