Filip Šitera

Filip Šitera - Filip Šitera. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Stuhu ovládl Šitera. Navzdory prasklému řetězu

Pardubice - Po první jízdě nebylo Filipu Šiterovi do smíchu. Prasklý řetěz ho nepustil do cíle. Ale pak už byl plzeňský plošinář na k nezastavení. Každý start proměnil v triumf. A stal se vítězem 33. Zlaté stuhy juniorů. "Na pardubické dráze se mi nikdy moc nedařilo. Ale tentokrát mi to sedlo," radoval se Šitera.

"Moc si vítězství cením. Nejen Zlatá přilba, ale i tento závod mají ve světě velký zvuk."

Než mohl bronzový junior z letošního mistrovství Evropy do 19 let slavit, vytrpěl si své. Prasklý řetěz mu zasadil ránu do psychiky. "Byl jsem v rozpacích, vždyť byl úplně nový," divil se Šitera. "Defekt mě trošku srazil."

Další jízdu vyhrál, ale mnoho klidu nezískal. Jakmile přijel do depa, přetrhl se mu i další řetěz. "Pak už jsem si raději vzal staré. Novým jsem přestal důvěřovat," řekl Šitera.

Dobře udělal. Prověřené součástky ho už nezklamaly. A s každou absolvovanou jízdou rostlo jeho sebevědomí.

Do cíle vždy přijížděl jako vítěz.

"Ale lehké to nebylo. Konkurence byla dost velká. Byl to hodně vyrovnaný závod, v němž mohl kdokoliv překvapit," upozornil vnuk někdejšího reprezentanta Miloslava Vernera. "Měl jsem ale skvěle připravený motor od Bohouše Brhela.

Moc mi pomohl. Jsem mu za to moc vděčný." Navzdory úvodnímu defektu prošel hravě do semifinále. Ani v něm nenašel přemožitele. A neporažen zůstal i po finále.
Nejlépe odstartoval a brzo měl značný náskok. "Po druhém kole jsem si myslel, že mám vítězství v kapse," podotkl český juniorský šampion.

Ještě však o výhru musel perně bojovat. Dán Hansen na něho mocně dotíral. "Navíc můj motocykl začal trošku ztrácet výkon," prozradil Šitera. "Ale vydržel až do konce." První příčku nepustil. "Nejsem měkký. Jen tak před sebe nikoho nepustím," pronesl Šitera. "Držel jsem si lajnu, což byla dneska nejlepší stopa, a šel jsem si za svým cílem." A posléze mohl jásat.

"V první jízdě jsem neměl štěstí. Ale pak už se ke mně přiklonilo," pronesl vítěz.
Hansena za svými zády udržel. A podruhé v závodě porazil i jeho krajana Klindta, letošního mistra Evropy do 19 let. "O to je vítězství cennější," radoval se Šitera.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž