Roman Kresta letí vzduchem

Roman Kresta letí s Octavií WRC během první etapy Kyperské rallye. Česká jednička bude favoritem zářijové Barum rallye. | foto: Ralph Hardwick

Start devíti strojů WRC se blíží

Mladá Boleslav - V pátek odstartuje v Mladé Boleslavi 29. ročník Rallye Bohemia. Ve středu byla odvolací komisí definitivně potvrzena diskvalifikace Jana Kopeckého za nepovolený trénink na trati, a tak bude stát na startu závodu devět jezdců s vozy WRC. Vedle stálé sestavy tuzemské elity se jednou jedinkrát v Česku představí tovární pilot Škody Motorsport Roman Kresta. Nejdiskutovanějším momentem je však stále vyloučení kopeckého: "Měl jsem pár telefonátů, které ho chtěly vidět zpátky v závodě. My jsme však rozhodnuti," prohlásil ředitel závodu Zdeněk Běla.

Šéf trati se zlobí
Vedoucí trati Zdeněk Pavlát se důrazně ohradil proti zprávám, že jezdci běžně projíždějí trať závodu a získávají užitečná data již měsíc před rallye. Po přistižení Kopeckého, se tam prý ani jeden z nich neukázal.

"Co se psalo, je nesmysl. Denně tam hlídáme, já sám tam pravidelně jezdím. Pohybuji se na úzkých silničkách, kde se bude závodit, v protisměru. Takže každý, koho potkám musí zastavit, abychom se vyhnuli. Jasně vidím, zda je to rodina s dětmi či někdo s poznámkovým blokem," vysvětloval Pavlát.

Kresta, lahůdka fanoušků
Fanoušci mají v podobě startu Romana Kresty jedinečnou šanci vidět dvojnásobného mistra v akci. "Přestože máme hodně nabitý program účastí v seriálu mistrovství světa, podařilo se nám najít řešení, aby alespoň jedna posádka doma startovala," uvedl ke startu Kresty již dříve šéf týmu Škoda Pavel Janeba.

Vedle Kresty se s vozem WRC představí ještě Václav Pech, Tomáš Hrdinka, Emil Triner, Tomáš a Štěpán Vojtěchové, Milan Dolák, Karel Trněný a Slovák Tibor Cserhalmi. Celkem je přihlášeno 135 posádek, mezi nimiž je i početná skupina norských závodníků. Díky spolupráci s Johnem Hauglandem je Bohemia součástí norského Nissan Almera Cupu.

Jak se Rallye Bohemia pojede:
Soutěž začne v pátek, kdy se v Sosnové uskuteční divácká supererzeta na místním rallyecrossovém okruhu. Ostrý začátek je poté v sobotu. Zejména v okolí Turnova se pojede osm RZ včetně nejdelšího úseku o délce 22,75 kilometru Železný Brod - Helkovice, který se pojede dvakrát. Cíl je poté v neděli ve 14. hodin, po odjetí čtyř zkoušek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž