Solbergovu jízdu zastavil klokan

  • 37
Perth - Lídr Australské rallye Petter Solberg skončil v poslední soutěži letošního mistrovství světa po srážce s klokanem. Nehoda při sobotní druhé rychlostní zkoušce značně poničila předek a motor Norova subaru. Díky této kolizi se na druhé místo vrátil Colin McRae se Škodou Fabia.

V soutěži po druhé etapě vede Francois Duval z Belgie s citroënem, McRae na něj ztrácí 27 sekund. Roman Kresta se s fordem posunul na sedmé místo, Armin Schwarz je s druhou fabií desátý.

Colin McRae, mistr světa z roku 1995, si udržel v souboji s Harrim Rovanperäm pilotujícím mitsubishi na stříbrné příčce pětisekundový náskok i přesto, že v závěrečné dvacáté erzetě narazil do betonové zábrany.

"Pokouším se udržet Harriho za zády," uvedl McRae v tiskové zprávě týmu po šestnácté erzetě. "Bude to těžké, protože jede opravdu dobře. Rallye je určitě lepší, než jsem očekával. Opravdu si ji užívám a pojedu naplno. Uvidíme, co z toho bude, stupně vítězů by byly dobrým výsledkem."

"Když si uvědomím, že v soutěži jsem s autem nenajel ještě ani 600 kilometrů, mohl bych být s druhým místem spokojený. Pokud je ale nějaká šance na vítězství, tak se o něj chci vždy pokusit. Fabia WRC je dost dobrá na to, aby zajela časy, jaké jsou k tomu potřeba," dodal McRae.

Pokud by skončil druhý, byl by to nejlepší výsledek Škody ve světovém šampionátu. Prozatimním maximem mladoboleslavské automobilky v éře WRC bylo třetí místo Armina Schwarze na Safari rallye v roce 2001.

Český pilot Fordu Roman Kresta s modelem focusu pro příští rok si proti úvodní etapě o jedno místo polepšil, přenocuje sedmý se ztrátou necelých dvou minut na Duvala.

V sobotní druhé vložce se dokonce posunul před finského kolegu z týmu Toniho Gardemeistera, což ho společně se Solbergovým vypadnutím posunulo na šestou pozici, poté však neodolal ataku domácího Chrise Atkinsona. Australan na subaru vyhrál dvě rychlostní zkoušky a před Krestou je o čtyři sekundy.

"Atkinson tyhle tratě zná, já je přitom jezdím poprvé. V dnešní třetí erzetě jsem minul dvě odbočky, v následující ještě jednu, navíc ve vysoké rychlosti," popsal své obtíže Kresta, jenž v Austrálii startuje poprvé.

"Snažím se jet opatrně a vyvarovat se chyb. Jsem ale šťastný, protože mé časy se blíží jezdcům, u kterých se mi to po celou sezonu nedařilo. Auto se řídí skvěle, je to krásný pocit," řekl rodák z Trnavy na Zlínsku na adresu nového vozu.

Klokan srážku se Solbergovým vozem nepřežil, pilot i spolujezdec vyvázli z havárie bez zranění. Nor v Austrálii bojuje o druhé místo v celkovém pořadí šampionátu s Finem Marcusem Grönholmem, který po nehodě odstoupil v pátek.

"Všechno šlo perfektně, auto bylo výborně vyladěné, měl jsem rychlost, ale najednou se něco vynořilo na cestě," popisoval Solberg typicky australskou nehodu.

"Těžko jsem s tím už mohl něco dělat, chudák klokan. Myslím ale, že jsme měli přece jen štěstí v neštěstí, že jsme ho trefili, když byl na zemi. Pokud bychom totiž do něj v rychlosti 190 kilometrů za hodinu narazili ve skoku, proletěl by k nám předním sklem do kabiny," dodal Nor.

Kdyby se ani jeden z nich do soutěže nevrátil a nebodoval, zůstane druhý díky vyššímu počtu vítězství Solberg. V rallye už od pátku nepokračuje ani jistý mistr světa Sébastien Loeb, který havaroval v osmém měřeném úseku.

Gardemeistera s fordem nepřibrzdily dopoledne jen problémy s motorem, když jel kvůli vadné svíčce jen na tři válce, ale také kuriózní příhoda ze zvířecí říše. "Na přístrojové desce našeho auta začal bojovat pavouk se včelou. Byl to jedovatý pavouk, protože tu včelu zabil. Pak někam zmizel a já nevím kam. Docela se bojím,"
popsal zážitek spolujezdec Jakke Honkanen.

V kratších erzetách zaznamenal dílčí úspěchy loučící se Schwarz, jenž ve svém posledním závodě MS zaznamenal jedno druhé a jedno třetí místo. Přesto je německý veterán na desáté příčce nejhorším z jezdců na vozech WRC.

Po odpadnutí favoritů má nicméně jistotu, že pokud dojede, zajistí stáji Škoda Motorsport body do hodnocení značek.

Závěrečnou třetí etapu Australské rallye v okolí Perthu tvoří šest nedělních rychlostních zkoušek.

Výsledky - po druhé etapě:
1. Duval (Belg./Citroën) 2:21:12,6 hod., 2. McRae (Brit./Škoda) -27,1, 3. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -32,2, 4. Stohl (Rak./Citroën) -1:11,3, 5. Galli (It./Mitsubishi) -1:47,1, 6. Atkinson (Austr./Subaru) -1:54,3, 7. Kresta (ČR/Ford) -1:58,4, 8. Gardemeister (Fin./Ford) -2:06,7, 9. Sola (Šp./Ford) -3:26,3, 10. Schwarz (Něm./Škoda) -4:53,9.

Roman Kresta s Fordem Focus WRC na trati Australské rallye.

Colin McRae se Škodou Fabia WRC na trati Australské rallye.

Colin McRae se Škodou Fabia WRC na trati Australské rallye.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž