Smržovi se v Dauhá okruh zalíbil

Praha - V sobotu byl v Dauhá, kde závodil ve Velké ceně Kataru silničních motocyklů ve třídě do 250 kubických centimetrů. V neděli večer se vrátil domů a v pondělí už byl zase v Praze. Další den ho čekala tisková konference v Bratislavě. Jaký má mít další program, to ani Jakub Smrž v té době pořádně sám netušil. Ale je pořád na roztrhání.

Ví také dobře, že za necelé tři týdny pokračuje mistrovství světa silničních motocyklů v Turecku.

Po dvou závodech ve své třídě je se šesti body na 13. místě. Poprvé v kariéře dojel v Kataru ve dvěstěpadesátkách v první desítce.

Při prvním startu letošního seriálu mistrovství světa ve Španělsku na okruhu v Jerezu z osmé pozice šest kol před koncem závodu upadl.

"Měl jsem od poloviny závodu sjetou přední gumu," vysvětlil. "Když jsem vjel do té zatáčky, už jsem s tím nemohl nic udělat." Motocykl se prostě na sjeté pneumatice svezl.

"Nepovedlo se nám v Jerezu dobře naladit podvozek," vysvětloval dále jezdec. "Ale v Kataru už to bylo dobré. Jsem po druhém závodě hodně spokojený."

Všechno mu na okruhu v Dauhá kolem závodu vyšlo. Motorka jela dobře. Celý víkend se držel mezi deseti nejlepšími jezdci časy z tréninků. Ani jednou se mimo první desítku nepodíval. A desátý byl nakonec i v závodě.

"Jel jsem závod tak, abych se dostal do cíle," popsal. Neriskoval jako předtím, kde se probil do první desítky přes osm míst po startu.

Na sedmého Porta v Dauhá ztrácel něco přes vteřinu, na osmého Simoncelliho už jen dvě desetiny a na devátého Takahašiho 13 tisícin. Jen centimetry. Do cíle přivedl pátou aprilii v řadě. Před ním byly ještě tři hondy, jedna Gilera a KTM.

"Konkurence je, ale když půjde všechno jako teď, mohl bych být do desátého místa častěji," srovnával.

Okruh v Kataru není lehký. Při stálém silném větru musí jezdci počítat se vším. Smržovi se to letos povedlo. Už se těší do Turecka. Minulý úspěch v mistrovství světa ho povzbudil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž