Karel Loprais

Karel Loprais

Slunný Dakar začíná v poklidu, píše Karel Loprais

  • 1
Prosluněné Buenos Aires hostí dakarský start podruhé a v podstatě nic mě zatím nepřekvapilo. Snad jen tím, že tu je větší klid a všechno zatím funguje o něco lépe než vloni.

Při přejímkách jsme pro press car i oba kamiony posbírali všechny atestace úplně hladce a vlastně všechny přejímkové procesy jdou hladce, jako by tomu tak bylo vždycky.

Za poslední roky jsme si zvykli na to, že soutěžících bylo víc, ale ani letos jich není málo, odpovídá to zhruba stavu před pěti šesti lety. Ale není proč zoufat, celá karavana bude mnohem pružnější, průjezdy soutěžících nebudou tak dlouhé a ta skutečná kvalita zůstala.

OČIMA LEGENDY

Karla Lopraise

Šestinásobný vítěz slavného závodu doprovází jako řidič asistenčního vozu závodní kamion synovce Aleše.

Nevěříte? Podívejte se třeba na soutěž osobních aut. Každý se těší na souboj pěti továrních volkswagenů proti ostrým BMW s Peterhanselem, do toho tři hummery od Gordona a pět extovárních mitsubishi s benzínovými motory. To bude panečku řežba, stejně tak i mezi motorkami.

Kamiony nezůstanou pozadu, jen v prvních dvou etapách pojedou hodinu za osobními auty. Nikdo určitě není proti, prach si sedne a mezi prvními kamiony budou delší startovní rozestupy. Jen aby diváci u trati ještě zůstali, bude se na co dívat a pořadatelé dnes oznámili, že se na prvních dvou speciálkách očekává přes milion fanoušků!

Fangiovi potomci motorismus vášnivě prožívají a závodníky si hýčkají ve velké úctě. Obrovský zájem o kohokoliv při náhodném zastavení tu skoro nikdy nepřekročí hranice lidské slušnosti. I proto jsem si Argentinu oblíbil a po Africe se mi v tomhle ohledu tuze nestýská.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž