Marco Simoncelli

Marco Simoncelli | foto: Petra Mášová, MF DNES

Simoncelli: Strhl jsem Rossiho plakát, nechci usínat se soupeřem

  • 2
Taky je Ital, taky má svůj osobitý styl a k tomu si na hlavě šlechtí nepřehlédnutelnou kudrnatou kštici, která ještě před pár lety neodmyslitelně patřila k Valentinu Rossimu. I proto je 24letý Marco Simoncelli, možná nejdiskutovanější jezdec letošní sezony MotoGP, tak často s motocyklovým fenoménem srovnáván.

"Těší mě to, protože kterého závodníka by netěšilo, kdyby ho srovnávali s tím nejlepším."

V čem se tedy podobáte?
Možná v jezdeckém stylu a určitě vlasy, které mám. Než se ostřihal, tak jsem je u něj vždycky obdivoval. Vale byl jedním z mých dětských hrdinů, je to nejlepší pilot všech dob a já jsem rád, že jsem se mu aspoň trošku přiblížil. Ale rozhodně nechci být jeho imitací, chci být Markem Simoncellim.

Měl jste jako kluk jeho plakát?
Měl a dost dlouho visel v mé ložnici na zdi. Strhl jsem ho teprve loni, když jsem s ním začal závodit v jedné třídě. To už mi přišlo hloupé usínat se soupeřem.

Kdy jste se poprvé potkali?
V roce 2002 v Assenu, kde jsem závodil v evropském šampionátu a den po nás se tu konalo mistrovství světa. Těšil jsem se na to setkání snad týden, pak mi podal ruku a řekl: Makej na sobě a třeba se jednou potkáme na dráze. A stalo se.

Italský jezdec Marco Melandri tvrdí, že Rossi bude příští rok jezdit ve vašem současném týmu. Jaký by to byl kolega?
Hodně by nám pomohl, hodně bychom se od něj naučili. Ale nevím, jaké jsou plány.

Jedna otázka na vaše vlasy: ostřihal byste si je, kdybyste se stal mistrem světa v MotoGP?
Kdybych se stal mistrem světa, pak klidně přineste nůžky a vlasy půjdou dolů. I když... Raději je ostřihám, až se mi bude opravdu chtít.

Mimochodem, vy jste si vyzkoušel i dva závody v MS superbiků. Můžete je porovnat s MotoGP?
MotoGP je mnohem extrémnější a náročnější kategorie. Motorka je na vyšší úrovni, používají se jen nejmodernější technologie a jsou tu mnohem silnější soupeři.

Letos se na vás po závodech, ve kterých po kontaktu s vámi spadl Pedrosa a Lorenzo, snesla kritika. Prý máte nebezpečný styl.
S tím nesouhlasím. Tyto incidenty byly závodní nehody, které se mohou stát každému, a rozhodně od svého stylu neustoupím. Ano, byly to chyby, které nechci opakovat, ale jako jezdec musím být na dráze tvrdý a zjednat si respekt.
V tomhle mi musí každý závodník rozumět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž