Závod mistrovství světa v sajdkárkrosu v Lokti, v akci dvojice Etienne Bax a...

Závod mistrovství světa v sajdkárkrosu v Lokti, v akci dvojice Etienne Bax a Ondřej Čermák. | foto: ČTK

Sajdkáry i čtyřkolky, rekordní účast. V Kaplici nachystali jeden z vrcholů sezony

  • 0
Poprvé v historii se v Kaplici na Krumlovsku pojede závod mistrovství světa v sajdkárkrosu. Víkendový předposlední podnik šampionátu doprovodí i závěrečný závod mistrovství Evropy čtyřkolek.

Dějištěm prestižního podniku měl být původně Dalečín, nakonec se však pojede na kaplické trati v Blanské kotlině. O premiérový titul bojuje český spolujezdec Ondřej Čermák, který sezonu absolvuje s Etiennem Baxem, čtyřnásobným šampionem z Nizozemska. Aktuálně ztrácí 16 bodů na vedoucí dvojici Kert Varik z Estonska a Lari Kunnas z Finska. Platí to hlavně i kvůli penalizaci z posledního závodu v Estonsku.

„Začátek sezony byl z říše snů, pak ovšem přišly technické problémy v Lokti, těsné souboje a druhé místo v Belgii, a především za nás velmi sporný poslední závod v Estonsku. Dostali jsme po závodě penalizaci za údajné předjíždění pod žlutými vlajkami. Cítíme to jako křivdu, protože jsme situaci viděli a vidíme jinak, a odvolali jsme se. Přesto jsme v první řadě závodníci a nechceme bojovat a vyhrávat u zeleného stolu,“ uvedl Ondřej Čermák.

Česko-nizozemská posádka bude těžit z výhody domácí trati, kde nedávno trénovala. Naopak pro soupeře bude povětšinou neznámá. „Vybojujeme si titul na trati. Vítězství v Kaplici nás pak udrží ve hře o titul do závěrečného podniku za 14 dní. Necháme na trati všechno a věřím, že nás poženou i diváci, protože stále je ve hře historicky první titul mistra světa pro české barvy,“ nalákal Čermák.

Do závodu je přihlášených rekordních 43 posádek. Velmi sledovaná budou poutat teprve 16letá dvojčata Daniels a Bruno Lielbardisovi z Lotyšska. České barvy bude hájit také Lukáš Černý s francouzským spolujezdcem Bastienem Chopinem, Jan Boukal s Radkem Vitoňem a další.

„Blanská kotlina patří mezi jedny z nejnáročnějších tratí u nás a jsme zvědaví, jak si s ní premiérově poradí ti nejlepší na světě. Připravili jsme i bohatý doprovodný program, včetně dětského sajdkárkrosu na podporu rozvoje tohoto atraktivního sportu. Zkrátka očekáváme i díky počasí nádherný motoristický víkend a jeden z vrcholů sezony u nás vůbec. Moc závodů mistrovství světa u nás český fanoušek zažít na vlastní kůži nemůže,“ shrnul Martin Beňa, promotér seriálu.

Vstupenky jsou v předprodeji v síti Ticketportal. V sobotu v 10 hodin začínají tréninky, od 15 hodin se bude bojovat v kvalifikacích. V neděli startují ve 13.15 hodin první ostré jízdy, ty druhé se jedou od 16 hodin.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon