Sainz s fordem porazil losa

  • 2
Z testů před Švédskou rallye - druhým podnikem mistrovství světa, začínajícím slavnostně dnes v Karlstadu - vyšel nejhůř tým Ford. Jeho španělský jezdec Carlos Sainz srazil ve vysoké rychlosti na lesním úseku asi dvousetkilogramového losa a zničil vůz. "Posádce se nic nestalo, ale srážka byla tak silná, že to ohnulo i bezpečnostní rám auta," sdělil tiskový mluvčí Fordu.

Typický kolorit Švédské rallye, ledové cesty se sněhovými bariérami, si užijí tři posádky továrního týmu Škoda Motorsport a také dva čeští soukromí jezdci. Rallye, kterou ještě nikdy nevyhrál neskandinávský závodník, pojedou za Škodu poprvé tři Seveřané: Fin Gardemeister a Švédové Eriksson a Blomqvist tomu je už 55 let a domácí rallye vyhrál sedmkrát, naposledy před osmnácti lety, kdy se stal i mistrem světa. Předjezdce bude Švédovi dělat Roman Kresta, který se s Blomqvistem letos v mistrovství světa dělí o třetí vůz týmu.

Po roce se do šampionátu vrací Tomáš Hrdinka se soukromým Subaru Impreza WRC. Loni ve Švédsku odstoupil kvůli zranění palce a plány na účast v dalších soutěžích nenaplnil. "Z rychlostních zkoušek, které Tomáš zná z loňska, se letos jedou jen asi tři," řekl mluvčí Hrdinkova týmu Michal Krejska.

Životní premiéra čeká dvaadvacetiletého Pavla Valouška, nejmladšího českého jezdce v historii mistrovství světa. Po pouhých dvou sezonách v rallye pro něho bude vše nové: poprvé jede světový šampionát, poprvé řídí vůz Mitsubishi Lancer Evo VII skupiny N, poprvé okusí sníh i pneumatiky s hřeby.

"Pavel má od italské firmy připraveno nejlepší auto skupiny N na světě. Zázraky od něj nečekáme, dojet do cíle by bylo nádherné," přeje si týmový šéf Roman Vaškůj.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž