Václav Fejfar

Václav Fejfar | foto: Ondřej Littera, MF DNES

S Káraiem se nehádám, kolize vyřeší komisaři, říká autokrosař Fejfar

  • 0
Těšil se, že potřetí rozjásá publikum ve Štikovské rokli, ale nakonec autokrosařovi Václavu Fejfarovi zbylo jen přemýšlení nad tím, co se odehrálo ve finále za ním, když do něj narazil maďarský rival Tamás Kárai.

"Je to dobrý závodník, ale nebudu hodnotit jeho emoce. Pak se mi to může vrátit," říká Václav Fejfar. Teď už vyhlíží srpnové závody v Maďarsku. Káraiovi by triumfem na jeho trati vrátil vše s úroky.

Jak si vysvětlujete, že s vámi měl už několikátou kolizi?
V některých situacích prostě neudrží nervy. Náraz byl úplně zbytečný.

Chtělo by se říct, kdy spolu přijdete do křížku. Vy říkáte, že jeho závodnické výpady neřešíte.
Cítím to stejně. Nejsem člověk, co by měl s ostatními konflikty. To sportovní komisaři jsou na závodech od toho, aby kolize řešili a rozhodli o trestech. Myslím, že v Nové Pace k tomu konečně došlo. Mám pocit, že si odteď budou hlídat, zda se jezdí fair.

Je to jediný bič?
Rány auto na auto rozdávat nemíním a nebudu si s Káraiem vyřizovat účty. Nemá smysl rozpoutat hádku, abychom do sebe najížděli a poničili auta.

Kvůli incidentu z posledního závodu jste propadl na třetí místo. Vnímáte to jako komplikaci?
Určitě ne, protože do konce šampionátu zbývají čtyři závody. Všechno může být ještě jinak. Teď se blíží obávané Maďarsko. Pojede se na rallycrossové trati, kde je velká část zpevněné plochy. Kárai bude doma a chce vyhrát. Vloni se to podařilo mně a myslím, že by to nemusel být problém ani letos.

Nebude právě domácí trať na Káraie působit jako rudý hadr na býka a komisaři mu rány do soupeřů nebudou odpouštět?
Budou tam komisaři FIA a ti si ohlídají, aby se neodehrávaly nesportovní věci. Já jezdím pro potěšení ze závodění. Nemusím být na bedně za každou cenu. Vždyť závody doma byly jinak krásné. Tím šťouchancem si udělal ostudu akorát Kárai.

Vás to stálo mistrovské body.
Všichni vědí, proč jsem nepřidal tu třešínku na dortu. Jinak jsem spokojený. Z bouračky se nemůžeme hroutit. Jedeme dál. Maďarsko se nachýlí jako voda. Budeme hledat příčinu našich "slavných" převodovek, které se stále ničí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž