Roman Kresta

Roman Kresta | foto: Ota Bartovský, MAFRA

O titulu je rozhodnuto, myslí si Kresta. Kopeckému už pogratuloval

  • 0
Těsně před vjezdem na cílovou rampu na náměstí v Hustopečích Roman Kresta nepřímo pogratuloval Janu Kopeckému k tomu, že jej vystřídá na trůnu pro nejlepšího českého jezdce rallye. Teoretická šance, aby vyhrál své šesté zlato, přitom stále existuje.

"Ale je tak slabá, že není žádná," prohlásil Kresta po Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče.

Jeho slova jsou lehce vysvětlitelná. Domácí šampionát v automobilových soutěžích má za sebou pět dílů a všechny ovládl Kopecký ve Škodě Fabia S2000. Kresta ve stejném voze startoval čtyřikrát a pokaždé dojel druhý. To znamená, že Kopeckému ve zbylých třech závodech stačí, aby jednou skončil čtvrtý. "Fakt? To ani nevím," usmíval se dobře naladěný Kopecký.

"Mým cílem je skončit pokaždé na stupních vítězů. Pokud se to povede zase, bude to suprové." Soutěž v Hustopečích považoval Kresta za poslední naději, jak šampionát zvrátit. Proto nasadil mnohem vyšší tempo než v předchozích závodech. Ale zase to nestačilo, i když rozdíl byl nejmenší - 33,3 vteřiny. "Je to bez šance. Musel bych riskovat víc, než je nutné, a to nechci," upozornil Kresta, který startoval s Petrem Grossem.

Přestože už nejede s takovým nasazením jako před pár lety, může jej těšit, že se Kopeckého tak drží. Tovární pilot Škody Motorsport totiž na českých soutěžích jede ve stejném tempu jako v seriálu IRC, kde rovněž usiluje o titul.

"Od startu jedu naplno, ale když si vytvořím náskok, nemusím už tolik riskovat," podotkl Kopecký, jenž závodí s Pavlem Dreslerem. "Jenže když příliš zvolníš, lehce ztrácíš koncentraci. Proto se snažím jet pořád co nejrychleji."

Ve strhujícím souboji s Krestou rozhodl Kopecký na rychlostní zkoušce Starovice. Zatímco jindy mezi nimi byly nicotné rozdíly, tady při dvou průjezdech ujel dohromady o 15,6 vteřiny. Dokonale využil své znalosti tohoto úseku, protože tovární tým tady v minulosti testoval.

"I naši soupeři tento úsek znají, protože se tu jezdí pravidelně. Spíš jsme využili toho, že jsme změnili nastavení vozu," uvedl Kopecký.

"Bylo to jenom mnou, ničím jiným," zareagoval Kresta.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž