Rallyesprint láká pěti speciály WRC

Pačejov - Letos počtvrté čeká na fanoušky automobilových rallye v západních Čechách atraktivní podívaná. Za deset dnů odstartuje v Pačejově na Horažďovicku Rallye Agropa, která slibuje rekordní účast nejsilnějších vozů WRC - ve startovní listině je totiž pět posádek s automobily kategorie WRC, tedy tím nejlepším co soutěžní sport nabízí. To více než dvacetiletá historie soutěže nepamatuje.

Soutěž přitom není klasickou dlouhou rallye, je zařazena "pouze" do série kratších sprintů. Podle Tomáše Cihláře z ředitelství rallye míří na start čtvrtého podniku šampionátu ve sprintrallye kromě letos tradičního účastníka rallyesprintů a vedoucího muže sedmidílného mistrovského seriálu Tomáše Hrdinky startujícího se Subaru Imreza WRC také Vlastimil Neumann s Fordem Focus WRC a dvě Škody Octavia WRC pilotované Stanislavem Chovancem a premiérově také Jiřím Jirovcem, který v předchozích sezonách startoval v evropském šampionátu v rallyekrosu.

Na poslední chvíli obdrželi pořadatelé ještě přihlášku Václava Pecha juniora s Toyotou Corollou WRC. "Vypadá to na rekordní počet startujících posádek s vozy nejsilnější kategorie v historii sprintrallye. Překvapilo mne to. Ještě nemáme zpracované všechny přihlášky, ale bezpečně je jich více než 120. Z toho je pětadvacet historických vozů. Ukazuje se, že seriál jednodenních soutěží už našel v tuzemsku své místo," prohlásil Tomáš Cihlář.

Pořadatelé připravili trať o délce 290 kilometrů okořeněnou sedmi rychlostními zkouškami, které měří celkem 75 kilometrů. Testy vedou po asfaltových silnicích v okolí Horažďovic na Klatovsku. "Novinkou je rychlostní zkouška Svéradice - Chanovice a máme připravenou i novou část zkoušky Nehodív - Zborovy s atraktivními úseky. Ty jsou v obcích Loužná nebo Strážovice," sdělil Tomáš Cihlář.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž