Jan Kopecký se svojí fabií při Valašské rallye

Jan Kopecký se svojí fabií při Valašské rallye | foto: Martin Husár

Na Rallye Šumava Klatovy míří i loňští vítězové Kopecký a Jensen

  • 0
Dvaapadesátý ročník nejsledovanější motoristické soutěže v kraji, Rallye Šumava Klatovy, klepe na dveře. Pojede se už příští týden od 21. do 22. dubna. Start a cíl je tradičně na klatovském náměstí Míru, servisní zóna pak v Janovicích nad Úhlavou.

A diváci uvidí v jednom termínu hned tři soutěže najednou. Vedle podniku, který je nedílnou součástí mistrovství ČR, se v okolí Klatov jede také 26. ročník Historic Vltava Rallye a třetí Rallye Legend. Po pondělní uzávěrce přihlášek je zřejmé, že se příznivci motoristického sportu mají na co těšit.
Přihlášeno je 65 posádek a jsou mezi nimi nejen čeští jezdci, ale i závodníci z Itálie, Rakouska, Polska i Kypru. V seznamu figurují také obě posádky, které před rokem na klatovském náměstí Míru bouchaly šampaňské na oslavu triumfu.

„Zatímco loňský vítěz historiků, norský jezdec Valter Christian Jensen, premiérově přijede s vozem BMW M3, premiant minulých dvou ročníků Rallye Šumava Klatovy Jan Kopecký zůstane u Škody Fabia R5,“ upřesnil Karel Špaček z tiskového střediska rallye.

Tu zákonitě považuje za domácí soutěž plzeňský jezdec Václav Pech, jenž se na Šumavě letos představí s novým vozem Ford Fiesta R5. A byl to právě sedminásobný český šampion, kdo na úvodním podniku šampionátu – Valašské rallye – skončil hned za obhájcem titulu Kopeckým.

„Z výsledku mám radost, bylo to maximum možného. Před startem Rallye Šumava budeme na autě i na sobě nadále pracovat a zkusíme být o krůček rychlejší,“ sliboval Pech po Valašce.

Tam porazil třetího v cíli Jana Černého (Škoda Fabia R5) o pouhou vteřinu, na Šumavě se tak dá očekávat jejich další zajímavý souboj. Někdejší juniorský šampion si mezi dvěma podniky českého šampionátu odskočil k mistrovství Evropy, ale Azorskou rallye kvůli havárii nedokončil.

Do Historic Vltava Rallye je přihlášeno dokonce 79 posádek, prim hrají opět závodníci ze severu Evropy, kteří tady každoročně bojují o příčky nejvyšší. „Letos by mělo jít o jeden z nejkvalitnějších ročníků této soutěže vůbec,“ láká Karel Špaček diváky na vymazlená auta, která se kdysi nejen na Šumavě proháněla v hlavním závodě.

Dalších osmnáct vozů je přihlášeno do Rallye Legend.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž