Erik Cais a jeho navigátorka Jindřiška Žáková

Erik Cais a jeho navigátorka Jindřiška Žáková | foto: Vandraq Studio

Musím zlepšit rozpis, zjistil jezdec Cais na rallye v Římě

  • 1
Naději na slušný výsledek ztratil hned v první rychlostní zkoušce, kdy narazil do mostku a poškodil pravý zadní tlumič. Účast na Rallye di Roma Capitale, úvodním podniku mistrovství Evropy v automobilových soutěžích, i tak poskytla dvacetiletému jezdci Eriku Caisovi neocenitelné zkušenosti. Zjistil, že musí upravit svůj rozpis. Ten, který používal loni ve slabším modelu, není ideální.

„Přece jen je rozdíl přesednout ze slabého vozu kategorie R2 do mnohem silnějšího modelu R5,“ uvědomuje si Cais, jenž letos pilotuje Ford Fiesta R5 MkII. „Zatáčky projíždím ve vyšší rychlosti, takže si musím upravit hlavně brzdné body. Občas jsem se v nich trošku ztrácel,“ přiznal.

K nehodě došlo dvanáct kilometrů před cílem erzety. Cais věřil, že s technickým vybavením, které má v autě, zvládne poškození opravit. Jenže bylo příliš velké.

„Náboj kola byl kompletně uražený,“ posteskl si závodník, který trošku doplatil na studené pneumatiky. Chvíli před ním havaroval jiný jezdec a zablokoval trať. Pořadatelům pak trvalo příliš dlouho, než ji nachystali pro zbytek závodního pole.

„Ale měl jsem si to pohlídat. Udělal jsem blbost,“ nevymlouval se Cais, kterého naviguje Jindřiška Žáková.

Bez velké porce ostrých kilometrů v Itálii přesto nezůstal. Mechanici dali v servisu auto do pořádku, takže fryštácký pilot se vrátil do druhé etapy. V ní mu patřila sedmnáctá příčka, v hodnocení kategorie ERC1 Junior byl sedmý. V hodnocení celé soutěže v ní byl devátý. „Najel jsem spoustu cenných kilometrů. Věřím, že příští závod zvládnu lépe,“ podotkl.

Evropský rallyový šampionát, který se letos obejde bez zrušené Barum Czech Rally Zlín, by měl pokračovat za dva týdny v Lotyšsku. Pobaltská země však neumožňuje Čechům příjezd bez dvoutýdenní karantény. Podle posledních informací o osudu soutěže rozhodne tamní vláda, která uvažuje o výjimce pro účastníky rally. „Nezbývá nám než čekat. To jsou věci, které neovlivníme,“ poznamenal Cais. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: rallye, Řím