Kimi Raikkonen při druhém tréninku na Velkou cenu Číny.

Kimi Raikkonen při druhém tréninku na Velkou cenu Číny. | foto: Reuters

Zpropadený safety car, zlobil se Räikkönen. Plánoval útok na Vettela

  • 1
Kimi Räikkönen plánoval v závěru Velké ceny Číny F1 útok na týmového kolegu Sebastiana Vettela. Souboj dvou jezdců Ferrari měl být vyvrcholením závodu. Závěrečný výjezd safety car však znemožnil jakékoliv předjíždění a finský závodník se musel spokojit se čtvrtým místem.

Jak se nepovedla nejstaršímu jezdci seriálu formule 1 kvalifikace, v níž chyboval v závěrečném kole a spadl kvůli tomu za oba jezdcem Williamsu, tak se mu zadařil start. Kimi Räikkönen vyrazil vpřed jako finská raketa a trvalo mu jen pár zatáček, než se prodral na čtvrtou příčku před Felipeho Massu a krajana Valteriho Bottase.

„Odpich na startu se mi dost povedl, v prvních dvou zatáčkách jsem si poradil s williamsy. Snad jen škoda, že jsem úplně nezvládl kvalifikaci. Kdyby se mi podařila normálně, pravděpodobně bych přeskočil Sebastiana.

S ním jsme jeli odlišnou pneumatikovou strategii, ale ke konci jsem byl rychlejší. Poprvé v sezoně jsem neměl v posledních kolech poškozené auto a byl jsem s ním naprosto spokojen. Ke konci to byla parádní stíhačka,“ popisoval oblíbený jezdec průběh Velké ceny Číny.

„Seba (Vettela) bych se na konci závodu pravděpodobně pokusil předjet, měl jsem pneumatiky v lepším stavu. Plány mi překazilo safety car, škoda,“ přidal blesk z Espoo.

Výsledky závodu najdete ZDE

To však nebyla jediná věc, s níž byl finský bojovník nespokojen. Pokud to někomu přijde jako úspěch, sbírat pozice v závodech hned za suverénním Mercedesem, Räikkönen by s ním určitě nesouhlasil. Vždy byl maximalista a fakt, že byl v závodě někdo lepší, ho nemůže uspokojit.

„Není pro nás vůbec ideální, že jsme prohráli s Mercedesem. Nejsme spokojeni s třetím a čtvrtým místem a chceme se zlepšovat, abychom mohli bojovat o vítězství. Pozitivní je snad jen pohled na to, kde jsme byli touto dobou minulý rok a kde jsme dnes,“ dodal pětatřicetiletý finský závodník.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž