Prolog Argentinské rallye vyhrál McRae

Carlos Paz - Skotský automobilový jezdec Colin McRae s vozem Ford Focus vyhrál diváckou erzetu na 6,88 kilometru, která zahájila Argentinskou rallye. O pět sekund pomalejší byl jeho týmový kolega Carlos Sainz ze Španělska, třetí skončil Nor Petter Solberg se subaru. Start do pátého závodu mistrovství světa se nevydařil čtyřnásobnému šampiónovi Tommimu Mäkinenovi. Finský favorit, který vede pořadí MS, dovedl své mitsubishi do cíle v okolí města Carlos Paz až na deváté pozici. O dvě místa před ním byl Belgičan Bruno Thiry se Škodou Octavií, druhý závodník mladoboleslavského týmu Armin Schwarz skončil v populárním prologu čtrnáctý.

"Auto funguje bezchybně a moc se těším na zbytek rallye," řekl v cíli spokojený osmatřicetiletý Thiry. "I když máme s octaviemi v těchto podmínkách minimální zkušenosti, máme silné auto," vyjádřil víru v jeho schopnosti.

Schwarz jede v Argentině poprvé. "Zatím mám ze všeho velmi dobrý pocit. Lidé jsou přátelští a mají zanícení pro rallye, příroda je nádherná a rychlostní zkoušky patří k nejlepším, jaké jsem kdy jel. Myslím, že v budoucnu to může být jedna z mých nejoblíbenějších rallye," ocenil atmosféru v Jižní Americe
německý jezdec.

Páteční první etapa odstartuje v 8:15 místního času, tedy 13:15 středoevropského letního. Od pátku do neděle čeká závodníky dohromady 19 rychlostních zkoušek o celkové délce 390 kilometrů.

Prvenství z loňska obhajuje Brit Richard Burns se subaru, zatím čtvrtý.

Výsledky - prolog (6,88 km)
1. C. McRae (Brit./Ford) 4:53,0 min., 2. Sainz (Šp./Ford) - 5,3 s, 3. Solberg (Nor./Subaru) -7,6, 4. Burns (Brit./Subaru) - 9,0, 5. Delecour (Fr./Ford) -10,5, 6. Blazquez (Šp./Seat) -10,6, 7. Thiry (Belg./Škoda Octavia) -11,9, 8. A. McRae (Brit./Hyundai) - 12,0, 9. Mäkinen (Fin./Mitsubishi) -12,2, 10. Grönholm (Fin./Peugeot) -12,6, ...14. Schwarz (Něm./Škoda Octavia) -14,8.

Thiry se Škodou před Argentinskou rallye


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž