Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | foto: archiv Barth Racing Teamu

Jak na dakarský přejezd? Hodí se zpěv i omytí v potoce, radí čtyřkolkáři

  • 0
Kdekdo by si mohl myslet, že když na Rallye Dakar zruší etapu, mohou jezdci nerušeně „dobíjet baterky“. Chyba lávky. V pondělí totiž měli místo závodění na programu strastiplný přesun dlouhý bezmála 600 kilometrů.

„Přejezdy jsou pomalu náročnější než ostré etapy. Člověk vypne z pozornosti a může se stát, že na čtyřkolce usne. Jednou se mi stalo, že jsem se vzbudil těsně za autem,“ líčil Zdeněk Tůma, závodník Barth Racing, jenž je po 10. etapě z argentinské Salty do Belénu na průběžné 11. pozici.

Tůmův parťák Josef Macháček se nebezpečnému mikrospánku snaží předejít prozpěvováním. Anebo přemítá nad nějakým problémem.

„Když se čumí do blba, tak je to nejhorší. Často musím zastavovat u potůčku a oplachovat si obličej,“ popisoval pětinásobný vítěz kategorie „quad“, v pořadí dvanáctý.

Motorkář David Pabiška, jenž byl po pondělní etapě ve své třídě 47., přejezdy snáší o poznání lépe, pokud není moc velké vedro.

„Pak musím sjet někam mimo silnici, opřu motorku o strom a dám si pětiminutový spánek ve stínu. To mi pomůže na dalších sto kilometrů,“ uvedl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž