Poslední není v týmu, tak smutnil

Domažlice - Bohumil Poslední, nestor českého i světového endura, si byl ještě před pár týdny jistý, že devatenáctou Mezinárodní motocyklovou šestidenní soutěž v kariéře absolvuje v dresu českého Trophy týmu. Přestože vede český šampionát, v nominaci do prestižního družstva není. Překvapilo jej to. Do Francie, kde se letos motocyklová olympiáda po šestasedmdesáté odehraje, přesto odcestuje. Nastoupí v klubovém týmu a říká, že nepojede jen na výlet.

Rekordman má novu motivaci
Vedení české Federace motocyklového sportu AČR v minulém týdnu oficiálně oznámilo nominaci jezdců pro 76. ročník Mezinárodní motocyklové šestidenní soutěže enduro. Domažlický jezdec Bohumil Poslední, který má na kontě osmnáct účastí v této prestižní soutěži a je tak českým rekordmanem v počtu startů, v nominaci Trophy týmu není.

Poslední, který vede letošní tuzemské mistrovství v enduru jak ve třídě, tak v absolutní klasifikaci, cítil nejprve překvapení a smutek na duši, později si řekl, že všechno zlé je k něčemu dobré.

„Byl jsem si ještě před pár dny nominací jistý. Proto jsem byl v první chvíli překvapený. Pak jsem si ale v hlavě srovnal průběh všech událostí posledních měsíců a bylo po překvapení. S národní federací jsem totiž příliš nevycházel. Nakonec jsem docela spokojený, že v nominaci nejsem. Pojedu za klubový tým a budu mít docela jinou motivaci. V Trophy týmu je jezdec přece jen více svázaný ohledy na výsledek národního družstva, teď to bude jiné," uvádí Bohumil Poslední.

Nerozhodoval jen věk
Manažer českého Trophy týmu Petr Burget při vyhlášení nominovaných jezdců sdělil, že důvodem proč Bohumil Poslední ze sestavy vypadl, je snaha po omlazení družstva. Domažlický závodník totiž v říjnu oslaví čtyřicátiny. Manažer ale připouští, že nominaci ovlivnily i jiné okolnosti.

„Nominace nebyla jen mojí záležitostí, měl jsem dokonce Posledního v seznamu do poslední chvíle. Ale komise, která řídí české enduro rozhodla jinak. Věk byl jen jednou z okolností. K tomu se ještě přidalo to, že Poslední neodcestoval do Skandinávie k podnikům mistrovství světa a jeho loňské vyloučení ze Šestidenní ve Španělsku kvůli porušení sportovních předpisů. Vloni byl vyloučen kvůli tomu, že si nechal od člena doprovodného týmu namazat řetěz motocyklu ačkoliv to předpisy zakazují. To by se tak zkušenému borci stát nemělo," vysvětluje Petr Burget.

Končit nehodlá
Okolnost, že se do nominace nevešel také kvůli věku, nepovažuje ale Bohumil Poslední za impuls k tomu, aby pověsil závodnickou helmu na hřebík. Připouští, že tím, že na něho nezbylo místo v Trophy týmu, mu funkcionáři českého endura možná chtěli naznačit, aby kariéru skončil.

„Soutěže i motokrosy mě pořád baví. Nebudu končit proto, že mně někdo cosi naznačí, ale skončím ve chvíli, kdy budu chtít. Určitě by můj konec některé lidi okolo endura potěšil. Ale to si ještě počkají. Příští rok se pojede Šestidenní v Česku. Pak uvidíme," uvažuje jezdec.

Trénink se nezměnil
Domažlický jezdec, který by mohl psát dějiny českého i světového endura, neboť za řídítky soutěžního motocyklu objel doslova celý svět, pokračuje v tréninku stejně, jako by na konci měsíce ve francouzském středisku Brive la Gaillarde hájil barvy Trophy týmu. Střídá horské kolo s běhy po okolních lesích a nevynechá jedinou možnost ke startu v motokrosových závodech.

„Takhle se připravuji na Šestidenní od té doby, co jsem skončil v Dukle. Nemám důvod cokoliv měnit i tam byla příprava podobná. Škoda, že ještě nezačaly růst houby. Docela rád bych si udělal procházku lesem. Po fyzické přípravě by byla příjemná," říká Poslední.

S partou chodských kamarádů se vydal i na malé motokrosové soustředění na slavnou trať svatého Petra u Stříbra. Na okruhu, kde se jel koncem čtyřicátých let první český motokros, trénoval tři dny. „Stříbrští nám vyšli maximálně vstříc. Na trati jsme jezdili několikrát denně a tamní klub se staral i o to, aby se na trati co nejméně prášilo. A to je ve svatém Petru v létě pěkná fuška. Motokros je ale pro soutěžního jezdce důležitý. Získává se tak rychlost potřebná při Šestidenní v rychlostních zkouškách," chválí motocyklista.

Nejede na výlet
Tratě, které účastníky motocyklové olympiády v okolí Brive la Gaillarde čekají, Bohumil Poslední nezná. Říká, že je to sice divné, neboť je jen málo závodišť v Evropě, kde ještě nestartoval, ale nepovažuje to za důležité. Nastoupí v týmu KBS Unhošť s dvoudobým motocyklem Husquarna 250 a sestava to nebude jen tak ledajaká. Partnerem mu bude především Otakar Kotrba, bývalý světový šampión v enduru a Posledního letitý kamarád.

Kotrba pojede se čtyřdobým strojem Husquarna 400. „Oba jsme téměř stejně staří. Já oslavím čtyřicátiny v říjnu a Ota je slavil na jaře. Viděl jsem ho letos několikrát při motokrosových podnicích a neztratil nic z toho, co jej před lety vyneslo až na vrchol světového endura," prohlašuje Poslední. Třetím do mariáše bude o generaci mladší Pavel Melichar, který osedlá dvoudobou KTM 125. „Nebudeme ve Francii do počtu, nejedeme na výlet. Věřím, že budeme ve výsledkových listinách vidět vysoko," doplňuje Bohumil Poslední.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž