Po dvaceti letech pojede Halata Šestidenní

  • 1
Kozlovice - Prestižní Šestidenní se pojede 24. až 29. září v Jablonci nad Nisou. Pro motocyklový tým Bodro Team vedený manažerem Radovanem Borákem to bude absolutní vrchol kratičké historie klubu. "Tým jsme založili teprve loni, právě s výhledem na domácí Šestidenní,“ říká manažer Borák. "Máme devět závodníků a před touto sezonou jsme si řekli - tři nejlepší z nás pojedou do Jablonce."

Po třech závodech mezinárodního mistrovství Slovenska se vykrystalizovala sestava. Šestidenní pojedou: mladičký Petr Kotrla z Jablůnky (21 let), matador Zdeněk Halata z Frýdlantu nad Ostravicí (42) a sám manažer Radovan Borák (36). "Já jsem ve Slovenském poháru nad 400 ccm čtvrtý, Zdeněk Halata vede kategorii veteránů a Petr Kotrla je čtvrtý ve třídě do 250 ccm mezinárodního mistrovství Slovenska."

O složení týmu rozhodlo také to, že všichni tři už Šestidenní v minulosti jeli. Borák čtyřikrát, Halata dvakrát a Kotrla jednou. Přehnanými ambicemi se motorkáři nesvazují. Šestidenní, maraton s řadou nástrah a nečekaných peripetií, bývá velmi ošidná. Stačí malá technická závada a je po nadějích.

"Narozdíl od reprezentačních Trophy týmů, kde jede šest lidí a nejslabší výsledek se škrtá, jedeme jen ve třech a všechny výsledky se počítají," říká Borák. "Stačí jeden výpadek a je po nadějích. Takže našim cílem je v pořádku dojet až do cíle."

Nejčerstvější zkušenosti ze Šestidenní má benjamínek Bodro týmu Petr Kotrla. Před dvěma lety byl nejlepším jezdcem juniorské reprezentace, která skončila celkově čtvrtá. Také letos byl v širším okruhu kandidátů. "Nakonec jsem se do nominace nevešel, trochu mě to mrzí, ale pojedu klubovou soutěž a na tu už se moc těším," řekl Kotrla.

Borák a Halata jsou raritou. Na absolutní vrchol se vrátí po dlouhých přestávkách. Borák jel Šestidenní naposledy v roce 1991, Halata dokonce v roce 1982 v Povážské Bystrici. "Počítal jsem s tím, že se do Jablonce na Šestidenní pojedu podívat, ale už jen jako divák," usmívá se Zdeněk Halata. "Ale Radek mě nakonec přemluvil a já se po osmnácti letech vrátil do sedla. Vím, že už dávno nejsem tak rychlý třeba jako mladý Petr Kotrla, ale zase mám zkušenosti a výdrž. To se bude hodit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž