Plošinář Jirout si užíval, závodil s legendami

Pardubice - Závodil proti otci se synem, potkal se s plochodrážními legendami, a dokonce se s nimi střetl i na oválu. „Vrátit se na stadion do Telfordu bylo nesmírně příjemné,“ pochvaloval Marian Jirout, jenž po roční pauze znovu startoval v mezinárodním britském šampionátu na ledě.

Před šesti lety ho vyhrál, celkem třikrát se na místním zimním stadionu postavil na stupně vítězů. „Mohl jsem na nich být i letos,“ prohodil pardubický plošinář.

Místo medailového umístění však na něj zbyla až sedmá příčka. „Čekal jsem víc,“ přiznal Jirout.

V Telfordu si však musel zvykat na vypůjčený motocykl. A také na led, na němž dva roky nejel. „Navíc pořadatelé změnili pneumatiky. Všichni jsme s tím měli problémy,“ podotkl Jirout.

Nevyhnuly se ani jemu. Osudnou se mu stala jeho druhá rozjížďka. Dvakrát se opakovala. Když už se dojela až do konce, on protnul cíl jako poslední. „Špatně jsem odstartoval a už se nedalo nic dělat,“ prohodil Jirout.

Vdalších jízdách sice už pravidelně bodoval, dvakrát dokonce vyhrál, ale na stupně vítězů to nestačilo. Chyběly mu pouhé dva body. „Nula ze druhé jízdy mě připravila o medailovou příčku, po níž jsem toužil,“ pronesl Jirout.

Radost na něj nečekala ani v dalších závodech. V exhibičním utkání proti Anglii vyjel jako člen výběru zbytku světa sedm bodů, leč jeho tým prohrál. A soutěž dvojic? Konečnou se pro něj stala už úvodní jízda. „Chtěl jsem se dostat aspoň do finále,“ poznamenal plošinář.

Zklamání? Z výsledků ano, ale jinak nikoliv. Vždyť podobný závod zažije málokdy.

Pro klání dvojic mu los přisoudil jako partnera Američana Bobbyho Schwartze, mnohonásobného světového šampiona. „Moc mě to potěšilo,“ neskrýval Jirout. „Měl jsem velkou radost z toho, že mě Bobby i po letech poznal. Vždyť závodil s mým taťkou.“

K jeho smůle si však legendární plošinář, který se stále ještě prohání po amerických oválech, vybral slabší chvilku v závodě dvojic. „Vůbec mu to nešlo, byl jsem naštvaný,“ usmál se Jirout.

Jenže v souboji o titul mezinárodního britského šampiona zase Schwartz ožil. Právě on obsadil bronzovou příčku, po níž toužil i Jirout. „Ukázal, že to stále umí. Fyzicky je na tom stále výborně,“ podotkl pardubický jezdec.

Závod dvojic byl pro něj zajímavý ještě z jednoho důvodu. Soupeřem česko-amerického páru totiž byli Les a Aidan Collinsové. Velezkušený otec a jeho syn. „To se nestává každý den,“ pousmál se Jirout.

A další hvězdná jména seděla v hledišti. Organizátoři totiž pozvali do Telfordu další světové šampiony ze Spojených států, Bruce Penhalla a Kellyho Morana.

„Bruce docela ztloustl a Kelly zase zestárl snad o dvacet let,“ prozradil Jirout. „Bruce se dokonce svezl na oválu, přestože prý na plochodrážní motorce neseděl deset let. Nic ale nezapomněl,“ dodal pardubický plošinář. „Byla to moc příjemná setkání.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž