Freestyle motokros

Freestyle motokros - Ilustrační foto z freestylové show v pražské Sazka Areně v roce 2005. | foto: archiv, iDNES.cz

Petr Kuchař bude komentovat u rampy

Ostrava - Již dnes vjedou na hliněnou trať v ostravské ČEZ Aréně první motokrosaři, kteří budou v kvalifikaci bojovat o postup do pátečního a sobotního LR Cosmetic Ados Cupu MotoXshow.

„Do závodů ve třídě do 125 kubických centimetrů se nám přihlásilo tolik jezdců, že jsme museli udělat kvalifikaci,“ uvedl za pořadatele Dušan Sekerka.

Ovšem v hale začalo být rušno bezprostředně po nedělním hokejovém utkání Vítkovic s Plzní. „Hned jsme začali do ČEZ Arény navážet hlínu,“ vysvětloval Sekerka.

Hlíny do haly organizátoři navezli celkem 2800 metrů krychlových. „Loni nám venku zmrzla a v hale se z ní stalo bláto. Letos jsme se tomu chtěli vyhnout, proto jsme měli hlínu uskladněnou v jedné z nevyužitých továrních hal,“ podotkl Dušan Sekerka.

A včera už v hale stavěl Petr Kuchař odrazovou rampu pro jezdce freestylu. Zároveň také dohlížel na stavbu dopadového kopce.

„Budu to hlídat, aby všechno bylo tak, jak má,“ řekl jeden z nejlepších českých jezdců freestylu, který měl být tahákem páteční a sobotní MotoXshow.

„V Ostravě budu, ale nebudu skákat,“ prohlásil Kuchař, který si před časem poranil rameno a stále není doléčen. „Už jsem na motorce seděl, ale není to ono. Raději si motorku do Ostravy ani nepřivezu, aby mě atmosféra nezlákala ke skokům,“ poznamenal jezdec, pro něhož jako by byla ostravská ČEZ Aréna zakletá.

Dvakrát si v ní přivodil těžký úraz. Jednou si polámal obratle, loni pak při hrůzostrašném pádu utrpěl zlomeninu čelisti a přišel o osm zubů.

„Chtěl jsem to prokletí letos zlomit, ale nejde to,“ posteskl si Kuchař. Diváci se však s ním budou moci podělit o jeho zkušenosti.

„Budu u rampy postávat s mikrofonem a budu komentovat výkony ostatních kluků.“ Více než dostatečnou náhradou Kuchaře bude účast Libora Podmola, vicemistra světa ze seriálu Night of the JumpsWorld Cup.

„Také závody na čtyři sta metrů dlouhé trati budou stát za to. Konkurence je veliká,“ řekl Sekerka. „Ve třídě Open to bude jako mistrovství republiky,“ uznal úřadující domácí šampion v této třídě Jan Zaremba.

Páteční MotoXshow začíná v 18 hodin, sobotní motokrosové představení odstartuje o hodinu dříve.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž