Pešek bude hájit barvy týmu Ajo

Praha - Nikoli v barvách českého týmu Elit, ale ve finské stáji Ajo Motorsport se představí český motocyklový jezdec Lukáš Pešek v nadcházející sezoně silničního mistrovství světa třídy do 125 ccm. K dispozici by však měl mít s největší pravděpodobností výkonnostně slabší motocykl Honda.

Nejasnosti ohledně angažmá osmnáctiletého závodníka vznikly poté, co pořadatelé světového seriálu ze společnosti IRTA zamítli účast Jaroslava Huleše, který měl startovat za Elit společně se Švýcarem Thomasem Lüthim.

Majitel týmu Daniel Epp poté prohlásil, že by rád Huleše nahradil jiným Čechem, kterým měl být právě Pešek.

"Nakonec ale k dohodě nedošlo," řekl jezdcův otec Karel Pešek. Třicátý muž konečného pořadí loňské sezony ve dvěstěpadesátkách již totiž měl domluvené angažmá v týmu Ajo, kterému dal nakonec přednost.

Definitivně by však měla být spolupráce obou stran potvrzena až v příštím týdnu.  Eppa podle oficiální zprávy týmu Peškovo rozhodnutí
nepotěšilo.

"Chtěli jsme pozvednout český motocyklový sport a pomoci nadějným českým závodníkům dosáhnout výrazných úspěchů v MS. V současné době ovšem musíme angažovat zahraniční piloty, protože kromě Peška a Huleše není v současné době u nás pilot, jenž by se mohl prosadit v mistrovství světa," uvedl Epp, který nakonec místo Peška angažoval Daria Giuseppettiho.

Peškovo jméno je však v současnosti spojováno i v souvislosti se sporem s Lubomírem Tenklem, který byl jeho manažerem. Pešek se s ním totiž rozhodl ukončit spolupráci.

"Vše momentálně řeší právníci obou stran. Uplatňujeme na něm náhradu 6,5 milionu korun za investici do jeho kariéry," podotkl Tenkl.

K rozchodu prý došlo kvůli tomu, že Pešek začal spolupracovat s Pavlem Turkem. Ten působí na manažerském postu v týmu McLaren ve formuli jedna a v minulosti se angažoval i v závodech silničních motocyklů.

"Věřím, že se situace vyřeší. Nechtěl jsem, aby všechno takhle dopadlo. Dostal jsem dobrou nabídku od Ajo Motorsport a je škoda ztratit takové lidi, kteří se zapojují do mé kariéry, mám tím na mysli Pavla Turka," uvedl Lukáš Pešek pro Svět motorů.

Podle jeho otce však spor nijak neovlivní synovu začínající kariéru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž