Václav Pech

Václav Pech | foto: MF DNES

Pech se potí ve „vaťáku“ a touží po první desítce

  • 0
Umístění do pátého místa by bral jako vítězství, do desítky by to bylo skvělé. Plzeňský pilot Václav Pech při pohledu do startovní listiny v pátek zahajující Barum Rally uznává její letošní výjimečnou kvalitu.

"Je to malé mistrovství světa, největší konkurence, která se tu kdy sešla. My se s ní chceme poprat a jsem zvědavý, jak z porovnání s Evropou vyjdeme. Na vítězství má možná dvacet posádek a my mezi ně chceme patřit," říká Pech bojovně.

Devětatřicátý ročník populární soutěže je totiž letos součástí domácího šampionátu, mistrovství Evropy a seriálu Intercontinental rallye challenge (IRC). Hlavně díky tomu se na start postaví i 24 vozů specifikace S2000 a také proto je pole favoritů hodně široké.

"Jako největší adepty na vítězství vidím tovární tým Škoda Motorsport," líčí Pech, který je druhý v průběžném pořadí českého šampionátu za Romanem Krestou.

Škoda Motorsport, to jsou piloti Kopecký a Fin Juho Hänninen. "Jsou to skvělí jezdci, mají zázemí, prostě budou hodně silní," míní Pech.

On sám zůstává věrný svému produkčnímu Mitsubishi Lancer EVO IX. "Věříme, že naše mitsubishi bude spolehlivé, možná víc než speciály. To by mohla být naše výhoda," zamýšlí se jezdec plzeňského Euro Oil týmu.

Spolehlivost by se na Barum rallye měla hodit. Podnik je totiž třídenní a 15 rychlostních zkoušek je delších než na ostatních tuzemských podnicích. "Všechny mají dvacet až třicet kilometrů, navíc na rozbitých, úzkých cestách. Bude to nápor jak na auta, tak na piloty i navigátory," přibližuje Pech.

Jeho tým se celý měsíc věnoval nastavení vozu. "Po čtyřech absolvovaných závodech jsme auto celé rozebrali, mechanici nově nastavili podvozek i tlumiče, seřídili motor. V pondělí proběhlo u Příbrami poslední dlouhé testování a všechno vypadá dobře."

Pech se spolujezdcem Petrem Uhlem je ve Zlíně od úterka a před tréninkovými jízdami si stačil užít i setkání s fanoušky. "Na čerpací stanici Euro Oil v Napajedlech jsme měli autogramiádu. Přišla spousta fanoušků, kteří se s námi fotili, grilovaly se klobásky, bylo to hrozně příjemné," popisuje Pech.

Ve čtvrtek už ale čas na velké rozptylování neměl. Spolu s Petrem Uhlem se potil při tréninkových jízdách. A to doslova. "V horku, které panuje, to není žádná legrace. Kombinéza je jako vaťák a doslova z nás lije, jsem úplně promočený. Aspoň ale shodím nějaké kilo," smál se.

Smát se chce i v neděli po šestnácté hodině. To budou mít první posádky všech 254,96 ostrých kilometrů za sebou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž