Lewis Hamilton opouští nákupní centrum v Singapuru.

Lewis Hamilton opouští nákupní centrum v Singapuru. | foto: Reuters

Nejhorší rozhodnutí v historii, říká Šťovíček o případu Hamilton

  • 32
Je členem odvolacího soudu Mezinárodní automobilové federace, který v úterý zamítl protest stáje McLaren proti penalizaci Lewise Hamiltona. Jan Šťovíček ale na rovinu řekne: "Je to nejhorší rozhodnutí v historii tohoto soudu." On sám mezi pěti arbitry nebyl.

Loni řešil kauzu kolem titulu mistra světa formule 1, a tak kvůli možnému střetu nezasedl. "A jsem rád."

Křištálová lupa

Povídejte, proč je to nejhorší verdikt v historii?
Je to špatné pro sám sport. Dva dny tu probíhá nějaké jednání a úplně zbytečně, protože se řekne, že odvolání je nepřípustné. Soud se vůbec nezabýval tím manévrem. Neřeší, jestli Hamilton zkrácením tratě získal nějakou výhodu, nebo ne. To není příliš fér.

Soudci tvrdí, že se proti penalizaci nejde odvolat, a ctili jen řády.
Ale v řádech je napsáno, že za zkrácení tratě následuje trest v podobě průjezdu boxy. Nebo ho nahrazuje 25vteřinová penalizace, a odvolat se nelze proti průjezdu boxy. Máte dva právní názory, které lze tedy různě vyložit. Já bych se tím v zájmu sportu zabýval. Takhle je to rozhodnutí alibistické a ne příliš odvážné. Ten tým i sám jezdec by si to zasloužili.

Myslíte, že vaši kolegové už dopředu věděli, že vše zamítnou, a jen "hráli" komedii?
Když jsem byl v Paříži před 14 dny, tak jsem od těch lidí vycítil, že to chtějí zamítnout. Den předtím měli ještě poradu, kde si udělali nějaký názor. To je normální, do procesu musíte jít s nějakým názorem. Ale mohli si jen vyslechnout žalobu a pak vydat rozhodnutí: Zamítá se. To by bylo fér. A ne to zbytečně natahovat.

Loni jste takhle sledovanou kauzu zažil. Jak vypadá zákulisí?
Podklady, které mají několik stovek stran, dostanete včas, abyste je prostudoval. Den předem se domluvíte na nějakém hrubém názoru, je to taková porada, kde volně diskutujete. Při zasedání vyslechnete všechny strany, právníky. A pokud vím, tak třeba teď to bylo tak, že se první den jednání protáhlo do odpoledních hodin a druhý den sepisovali příslušný verdikt.

Hned po rozhodnutí někteří komentátoři tvrdili, že by komisaře, kteří rozhodují při závodech, měli dělat bývalí piloti F1, protože mají větší cit. Co si o tom myslíte?
Ale ona jich tam je celá řada. Jenže to nemůže dělat každý, člověk se na to připravuje léta. Musíte projít těžkým školením, získat kvalifikaci. Současní komisaři jsou opravdovými odborníky.

V minulé sezoně soud rozhodoval o titulu, nyní řešil další – pro šampionát klíčový – spor. Je to jen náhoda, nebo teď, s nadsázkou, budou závody vyhrávat právníci?
Není na tom nic špatného. Patří to k tomuto sportu, a pokud existuje šance, budou toho týmy i jezdci využívat. Pro vítězství udělají všechno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž