Nechal závod závodem a pomohl bratranci

Ostrava - Nejznámější český freestylista Petr Kuchař nebyl jediný, kdo po víkendových halových závodech v motokrosu v Ostravě skončil v nemocnici. V sobotu devět tisíc lidí v ČEZ Aréně se zatajeným dechem sledovalo, jak patnáctiletý motokrosař Jan Budzel neustál největší skok závodního okruhu, ošklivě upadl a zůstal v šoku na trati.

Než k němu doběhli zdravotníci s nosítky, několik závodníků kolem něj projelo. Jen o tři roky starší bratranec Tomáš Budzel zastavil a začal Janovi i zdravotníkům pomáhat.

"Měl jsem o něj strach. Nejdřív mě napadlo, že si poranil páteř nebo krk," líčil mladý motokrosař z Olbramic na Novojičínsku. "Naštěstí mi Honza řekl, že mu nic není."

Když zdravotníci Jana Budzela odnášeli z trati, upoutali jej k nosítkům, jako by měl vážná zranění. Po krátké prohlídce však konstatovali, že je v pořádku.

"Říkali nám to. Jenže on doma nemohl vůbec zvednout ruce a jenom ležel. Chodila jsem ho v noci kontrolovat, jestli žije," řekla maminka 15letého závodníka, Jindřiška Budzelová.

"V neděli ráno s ním jel manžel do nemocnice. Tam přišli na to, že má odtržené svalstvo od žeber. Až do pátku zůstane v nemocnici."

Janův bratranec Tomáš Budzel se svou obětavou pomocí připravil o možnost kvalifikovat se do dalších rozjížděk. Zbytku závodu už jen přihlížel.

"To nevadí. Hlavně že se nestalo nic vážného. Udělal bych to znovu, i v případě, že by Honza nebyl z rodiny," prohlásil.

"Kdyby se to stalo mně, byl bych rád, že mi někdo pomohl. A že jsem se zachoval podle pravidel fair play? Vždyť by to mělo být normální," dodal.

"Traťoví komisaři mávali praporky, takže jsem věděl, že se něco děje. Zpomalil jsem a za skokem jsem musel skoro zastavit, abych nevrazil do doktorů s nosítky," popisoval jezdec Josef Kulhavý, který rozjížďku, v níž se Jan Budzel zranil, nakonec vyhrál a celkově skončil v sobotu třetí.

"Viděl jsem, že už se o něj stará dost lidí a že je při vědomí. Proto jsem závodil dál." Pád a zranění syna viděla maminka na vlastní oči. "Na jeho závodech jsem byla poprvé a zároveň naposledy. Mám veliký strach," přiznala.

Za synovcovu pomoc byla Jindřiška Budzelová vděčná. "Jsem moc ráda, že Tomáš k Honzovi přispěchal. Vedeme je k tomu, aby si pomáhali." Ví, že rozmlouvat nebo zakazovat synovi závodění je zbytečné.

"Závodili už jeho táta i strýc. Nemá to smysl. Když jsem se ho v nemocnici ptala, jestli se nebude bát a jestli mu není líto, že kvůli zranění nemohl v neděli večer odjet na lyžák, řekl mi jen, že ho mrzí, že nemohl závodit i v neděli."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž