Autodrom Most, nedělní závod NASCAR Whelen Euro Series kategorie Elite 1. Tlačenice v první šikaně po startu a havárie Jacquese Villeneuva (32). | foto: Petr Bílek, MF DNES

NASCAR v Mostě: Villeneuve opět boural, Doubek atakoval medaili

  • 2
NASCAR v Mostě, den 2. Český pilot Martin Doubek v neděli dvakrát sahal po pódiovém umístění, ale závada v prvním případě a chyba ve druhém ho o medaili připravila. Legendární jezdec Jaques Villeneuve ani druhý závod nedokončil.

„Plýtvání času,“ kabonil se Kanaďan, mistr světa formule 1 z roku 1997. Po nezaviněné nehodě z úvodní šikany vydržel na trati závodu Elite 1 jen pět kol, o jedno víc než v sobotu, kdy ho očesal dvojnásobný šampion evropského NASCAR Alon Day z Izraele.

Doubek málem potěšil české publikum i sebe. V gentlemanské kategorii Elite 2 v neděli dlouho držel 3. místo. „Odešla mi ale převodovka, auto pak jelo jen na první rychlostní stupeň. Musel jsem ho tedy odstavit,“ líčil zklamaně. V závěru odpoledního boje Elite 1 nedobrzdil první zákrutu a propadl se na 6. místo. „Zpackal jsem to. Moc jsem chtěl na bednu. Soupeře za sebou jsem kontroloval v zrcátkách, vzápětí jsem pozdě zareagoval a přišel o další místo. Přitom jsem si věřil, že bych pak mohl bronz získat.“

Uspěl tak talentovaný Nizozemec Loris Hezemans, který den předtím dlouho vedl, než mu z výfuku vyšlehly plameny.

Sobotní závody

Evropská odnož legendární americké série NASCAR měla v Mostě českou i východoevropskou premiéru. Závody o víkendu sledovalo 20 tisíc fanoušků. A můžou přijít i za rok. „Snažíme se na okruh přivést top série, což NASCAR je, má nádech Ameriky. S návštěvností jsme spokojení, promotérovi se uspořádání podniku strašně líbilo. Těšíme se na příští rok, musíme jen domluvit přesný termín,“ uvedl Jakub Krafek z autodromu, obchodní manažer pro sport.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž