Freestyle motokros je každým rokem populárnější.

Freestyle motokros je každým rokem populárnější. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Naposledy se O2 arena mění pro freestyle motokros

  • 0
Motokrosová show FMX Gladiator Games se loučí s pražskými diváky. Sobotní vystoupení bude po dvanácti letech poslední. Pořadatelé si tak připravili ještě více adrenalinu než v předchozích letech.

Od čtvrteční třetí hodiny ranní ruch v O2 areně neutichl. Postupně do ní najelo sto nákladních aut. Nevezla tentokrát technické vybavení a lešení pro pódium velké hudební hvězdy, ale hlínu. Přesněji zhruba tisíc kubíků země.

Naposledy se O2 arena mění pro freestyle motokros

Hvězdy pěvecké a hokejové totiž dnes vystřídají hvězdy motokrosové. Koná se 12. ročník FMX Gladiator Games. Letos naposledy.

Na přípravách téměř bez oddechu do včerejšího odpoledne pracovalo zhruba 60 lidí. Před několika lety by se alemuselo zapojit ještě více lidí. Dopadové rampy se totiž stavěly celé z hlíny, dnes s ní pokryjí "jen" vystavěné lešení.

Led zůstane třicet čísel pod zemí

Málokdo si uvědomuje, že deset měsíců z roku povrch areny pokrývá led. Na koncerty se jednoduše jen přikryje. "Obyčejné přikrytí v tomto případě ale nestačí. Na ploše jsou položeny termoizolační desky a na nich fólie chránící led od hlíny," říká Tomáš Brabec z provozního oddělení O2 areny.

Na fólii se ještě poskládají dřevotřískové desky a na ně teprve dvacet čísel hlíny. "Takže led je zhruba třicet centimetrů pod povrchem," upřesňuje.

PILÁT PONTSKÝ? PILÁT ČESKÝ! Motokrosař Petr Pilát zdraví tribuny v Ostravě.

Po skoku harleye si skočí auto

Tvrdé dopady motorek z výšky by tak neměly s ledem nic udělat. A že letos pořadatel slibuje opravdu zajímavý program. Loučí se ve velkém stylu.

"Naše akce byla první FMX akcí v Evropě. Za těch 12 let jsme dostali Prahu na světovou mapu FMX, ale v nejlepším semá přestat," říká organizátor a zakladatel FMX Gladiator Games Marek Rejman.

Za ty roky, co se do gladiátorského ringu vraceli motokrosaři, už předvedli všechno možné. Od salta na motorce Harley-Davidson přes trojitý backflip motorky, sněžného skútru a čtyřkolky v jednom okamžiku až po zápis do Guinnessovy knihy rekordů díky skoku Petra Piláta.

Letošním lákadlem bude skok dlouhý 32 metrů a hlavně se na odrazovou rampu poprvé dostane i auto. "Půjde o Fiat Punto a testovací skok nebude. Čeká nás tak adrenalin naostro," říká Rejman.

Fanoušci tak podle něj nemusí smutnit, protože se představí freestylová motokrosařská špička. A protože k motorkám vždy tak nějak patří krásné ženy a hudba, bude adrenalinovou jízdu doprovázet živá kapela a volit se bude Miss FMX Gladiator Games.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž