Najde se ve Finsku přemožitel Loeba?

Jyväskylä - Kdo porazí letošního suveréna Sebastiena Loeba? To je asi nejhlavnější otázka před Finskou rallye, která startuje už ve čtvrtek. Šance Francouzových pronásledovatelů rostou díky tomu, že jezdec Citroënu dokázal ve Finsku zajet zatím nejlépe na čtvrtém místě.

Loebův vůz však už dubnovým vítězstvím na Novém Zélandu dokázal, že pověstná slabina týmu na rychlých štěrkových cestách se pomalu stává minulostí.

"Chci vyhrát. Je to legendární závod, který zatím vyhrálo jen málo jezdců nepocházejících z Finska, a já jsem teď v dobré formě," prohlásil na stránce wrc.com suverénní lídr šampionátu.

Loeb má náskok sedmadvaceti bodů na Pettera Solberga, který potřebuje zvítězit, aby si udržel reálnou naději na předstižení francouzského jezdce.

Norský pilot zatím ve Finsku nevyhrál, ale letos si věří i na příčku nejvyšší. "Finsko je skvělý podnik, jeden z mých nejoblíbenějších. Je tady dobrá atmosféra i organizace a etapy jsou úžasné," těšil se člen stáje Subaru.

Triumf z loňského roku bude obhajovat domácí Marcus Grönholm s Peugeotem, který je zatím v celkovém pořadí na třetím místě. Dobrou formu prokázal v posledním závodě seriálu v Argentině, kde skončil druhý hned za Loebem.

Bez velkých zkušeností s místními tratěmi se do Finska vydal Roman Kresta. Jediný český zástupce na startu zde absolvoval jen seznamovací jízdy v roce 2002 a kvůli minimu zkušeností pojede ve voze Ford Focus WRC 03.

S Focusem WRC 04 a tovární podporou pojede německý jezdec Antony Warmbold.

Před svým premiérovým startem ve Finsku je Kresta opatrný. "Seznamovací jízdy před třemi lety mě utvrdily v tom, že zvládnout nástrahy je velmi těžké. Je mi jasné, proč se říká, že člověk tu musí startovat poněkolikáté, aby zajel nějaký výsledek. Pro mě je důležité, abych jel rychle, ale bezpečně zároveň a abych dojel do cíle s co nejvíce zkušenostmi," řekl.

Finská rallye začne ve čtvrtek dvoukilometrovou supererzetou, od pátku do neděle jsou pak v okolí Jyväskylä na programu regulérní etapy s celkem dvaceti rychlostními zkouškami.

Podle předpovědi počasí by měli jezdci závodit za deště.

Průběžné pořadí MS:
1. Loeb (Fr./Citroën) 75 bodů, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) 48, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) 45, 4. Gardemeister (Fin./Ford) 44, 5. Märtin (Est./Peugeot) 42, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 20, 7. Stohl (Rak./Citroën) 12, 8. Sainz (Šp./Citroën) 11, 9. Kresta (ČR/Ford) 10, 10. H. Solberg (Nor./Ford) 9.
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 96, 2. Peugeot 90, 3. Ford 62, 4. Subaru 54, 5. Mitsubishi 41, 6. Škoda 8.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž