Lewis Hamilton v kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru

Lewis Hamilton v kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru | foto: AP

Myslel jsem na vítězství, smutnil Hamilton po prvním odstoupení v sezoně

  • 0
Úřadující mistr světa Lewis Hamilton dál suverénně vede celkové pořadí formule 1, ale na letošní Velkou cenu Singapuru nebude vzpomínat v dobrém. V polovině závodu ho vyřadila závada motoru. V cíli novinářům prozradil, že právě plánoval útok na nejlepší.

Že byl v kvalifikaci i v závodě jasně nejrychlejší Sebastian Vettel? Že ani na výkonnost vozu Red Bull vytáhlého Australana Daniela Ricciarda monopost Mercedes nestačil? Nic z toho nemohlo zastavit Lewise Hamiltona. Nezdolný bojovník myslí na vítězství vždy a všude.

„Po první výměně pneumatik jsem jel na tvrdší směsi, zatímco všichni přede mnou měli nasazené měkké pneumatiky. Dokázal jsem se jich však bez problémů držet. Měl jsem pocit, že mám rychlejší auto,“ vysvětloval Hamilton, proč si myslí, že by Velkou cenu Singapuru formule 1 vyhrál.

Jezdci Mercedesu jako jediní přezuli na tvrdší gumy ještě před polovinou závodu, v závěru by pak měli výhodu sprintu na rychlejších gumách. A Lewis Hamilton se Vettela, Ricciarda a Räikkönena, dokázal, narozdíl od Rosberga, pohodlně držet. V závěru přitom Rosberg byl jen těsně za Räikkönenem. Pro Hamiltona to je jasná zpráva, že on by nebyl jen za Finem. Byl by před ním. A dokonce i před dalšími dvěma jezdci vpředu.

„Všechno mi říkalo, že tenhle závod můžu vyhrát. Potom jsem ale náhle přišel o výkon,“ popisoval britský závodník, který v té době ještě vedl mistrovství světa o 53 bodů.

Co se vlastně stalo? Ve 23. kole informoval Hamilton svůj tým do vysílačky, že ztrácí výkon. Jakoby nebylo možné jet na plný plyn. Začal se propadat, předjížděl ho jeden soupeř za druhým a ve 32. kole to definitivně vzdal. Těsně za polovinou závodu zatočil do boxů, zastavil u mechaniků a vypnul motor. Do cíle nedojel poprvé od Velké ceny Belgie 2014, tedy více než po roce.

Výsledky závodu najdete ZDE

Proč Mercedes ztratil v Singapuru výkonnostní náskok? Na vině je zejména pomalá a klikatá trať. V kombinaci s extrémními podmínkami na okruhu ztrácel stroj Mercedesu hned několik svých výhod. To ovšem neznamená, že za týden v japonské Suzuce nebudou Hamilton s Rosbergem opět dominovat.

„Věřím, že budeme zpět. Je nepřípustné, abychom měli příště zase ztrátu. Výkonnostní náskok naších soupeřů nebyl velký, maximálně půl vteřiny a my zjistíme, proč tomu tak bylo,“ dodal navzdory porážce zdravě sebevědomý Lewis Hamilton.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž