Thomas Lüthi při triumfu na brněnském autodromu.

Thomas Lüthi při triumfu na brněnském autodromu. | foto: AP

Lüthi chystá tečku za kariérou, Viňales po kontroverzi opouští Yamahu

  • 1
Po dvaceti letech uzavře kariéru v mistrovství světa silničních motocyklů švýcarský závodník Thomas Lüthi. Světový šampion z roku 2005 se rozloučí po listopadové Velké ceně Valencie a od nového ročníku bude sportovním ředitelem týmu PrüstelGP, za který v třídě Moto3 jezdí Filip Salač. Španěl Maverick Viňales se zase s okamžitou platností loučí ve stáji Yamaha. U něj jsou však okolnosti jiné.

Čtyřiatřicetiletý Lüthi během dvou dekád v MS absolvoval zatím 311 Velkých cen, což ho řadí na čtvrté místo za italskou trojici Valentino Rossi, Loris Capirossi a Andrea Dovizioso. Během kariéry si připsal 17 vítězství a 65 umístění na stupních vítězů.

Největšího úspěchu dosáhl Lüthi na začátku svého působení v šampionátu, když se v roce 2005 stal mistrem světa nejslabší kategorie do 125 ccm. 

TÉMĚŘ VLEŽE. Švýcarský jezdec Moto 2 Thomas Luthi se pokládá do zatáčky v
Thomas Lüthi a Gábor Talmácsi při Velké ceně USA mistrovství světa silničních motocyklů.

V letech 2016 a 2017 byl také vicemistrem světa třídy Moto2, v níž také kariéru ukončí. V roce 2018 si na jednu sezonu bez většího úspěchu vyzkoušel královskou MotoGP.

Viňales se pokoušel poškodit motorku a končí

Španěl Maverick Viňales, který s okamžitou platností skončil ve stáji Yamaha, předvádí trochu jiný způsob odcházení. Vítěz devíti závodů MotoGP měl původně v týmu dokončit probíhající sezonu a poté zamířit do Aprilie, ale plány se razantně změnily. 

Stáj o dohodě s Viňalesem informovala týden poté, co ho stáhla z Velké ceny Rakouska kvůli tomu, že se v předchozím závodě pokoušel poškodit motorku. Šestadvacetiletý jezdec se za své chování omluvil.

Maverick Viňales a jeho yamaha při závodě MotoGP v Rakousku
Maverick Viňales a jeho yamaha při závodě MotoGP v Rakousku
Marc Márquez (vpravo) a Maverick Viňales ve Velké ceně Austrálie.
Maverick Viňales při tréninku na Velkou cenu Španělska v Jerezu.

„Vzhledem k událostem ve Velké ceně Štýrska a po nějakém čase na rozmyšlenou jsme se nakonec dohodli na okamžitém ukončení spolupráce,“ uvedla v prohlášení Yamaha.

Viňales jezdil za Yamahu od roku 2017, kdy nahradil krajana Jorgeho Lorenza. Se stáji měl bývalý mistr světa Moto3 smlouvu do konce roku 2022. V probíhajícím ročníku vyhrál jeden závod a v průběžném pořadí je sedmý se ztrátou 86 bodů na vedoucího Fabia Quartarara z Francie.

Pro nadcházející Velkou cenu v Silverstonu zaujme u Yamahy jeho místo Cal Crutchlow. Britský jezdec sice ohlásil po loňské sezoně konec kariéry, nakonec se ale letos ještě na okruhy vrátil. Pětatřicetiletý vítěz tří Grand Prix zaskočil v Rakousku ve stáji Petronas Yahama za zraněného Itala Franca Morbidelliho, nyní nastoupí v továrním týmu Yamahy v domácí Velké ceně spolu s Quartararem. 

„Je to čest být součástí Yamahy a pokračovat v tom, co měl být původně jen záskok na tři závody. Plány se změnily,“ uvedl Crutchlow v prohlášení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž