Sébastien Ogier

Sébastien Ogier | foto: APO MULTICAM

Francouz Ogier bude v Argentině usilovat o premiérové vítězství

  • 0
Argentinská rallye je jediný závod mistrovství světa, který Sébastien Ogier ještě nevyhrál a tento týden to chce změnit. Pětinásobný světový šampion kraluje průběžnému pořadí seriálu a letos ovládl tři ze čtyř odjetých soutěžích. V Argentině může udělat další krok k zisku mistrovskému titulu.

„Do sezony jsme skvěle odstartovali a do Argentiny jsme přiletěli s cílem pokračovat ve vydařeném úvodu. Víme, že vyhrát zde nebude jednoduché, ale rádi bychom stáli na nejvyšším stupni. Letos jsme se hodně zlepšili a jsme připraveni podat nejlepší výkon,“ řekl Ogier, která má v čele MS náskok 17 bodů na Thierryho Neuvilla z Belgie.

Člen týmu M-Sport bude mít v úvodní etapě nevýhodu ve startovní pozici. Jako vedoucí jezdec MS bude na šotolinových tratích „čistit“ stopu svým soupeřům.

„Klíčem k tomu, abychom uspěli, je neztratit v pátek moc,“ podotkl Ogier. „Když jsme naposledy jeli na šotolině, vůz byl skvělý. V Argentině to ale bude jiné. Cesty jsou měkčí a písčitější, zároveň ale drsnější. Je potřeba najít kompromis mezi rychlostí a výdrží,“ řekl Ogier, který byl před rokem v Argentině čtvrtý.

Prvenství z loňska obhajuje Neuville, který letos pravidelně boduje a nejhůře byl šestý. Vyhrál však zatím jen jednou. „Máme příjemné vzpomínky na loňské dramatické vítězství. Věřím, že i tentokráte můžeme uspět. Čeká nás ale velmi náročný závod,“ podotkl Neuville, který v předešlém ročníku rallye porazil druhého Brita Elfyna Evanse jen o 0,7 sekundy.

V barvách továrního týmu Hyundai bude Neuville usilovat o třetí výhru korejské automobilky v Argentině v řadě, v roce 2016 byl nejrychlejší Hayden Paddon z Nového Zélandu. „Věříme, že nás čeká další skvělý víkend a snad i zakončený třetí výhrou v řadě,“ přál si šéf týmu Michel Nandan.

Argentinská rallye začne diváckou rychlostní zkouškou v noci na pátek evropského času, jezdce čeká 18 měřených úseků o celkové délce 358 km.

Mistrovství světa v rallye

po 4 z 13 soutěží)

1. Ogier (Fr./Ford Fiesta) 84 b., 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 67, 3. Tänak (Est./Toyota Yaris) 45, 4. Mikkelsen (Nor./Hyundai i20) 41, 5. Meeke (Brit./Citroën C3) 36, 6. Lappi (Fin./Toyota Yaris) 36, ...15. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 5.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 111, 2. M-Sport Ford 107, 3. Toyota 93, 4. Citroën 77.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž