Martin Michek

Martin Michek | foto: Miroslav Jireček

Motokrosaře Michka s Bartošem v Dalečíně spasily druhé rozjížďky

  • 0
Jak důležitá je v motokrosu, jehož závody obvykle sestávají ze dvou rozjížděk, ta druhá? Zkušení borci z litomyšlského Orion RS Petrol Teamu Martin Michek a Petr Bartoš odpověď na tuhle otázku bezpochyby znali již před posledním závodem Mezinárodního mistrovství České republiky v Dalečíně na Vysočině.

A podnik samotný je v jejich dřívějších zkušenostech jen utvrdil.

Nahlédnete-li totiž do výsledkové listiny, zjistíte, že vítězný Michek získal v obou nedělních rozjížďkách nachlup shodný počet bodů (47 z 50 možných) jako jeho hlavní konkurent, Francouz Florent Richier (Osička MX Team). Michek skončil před ním a stejně uspěl i jeho oddílový kolega Bartoš (celkově třetí) ve vlastním "ministřetnutí" s Michalem Votroubkem (Region racing cz).

"V takovém případě druhá jízda o pořadí rozhoduje," říká manažer Orionu Petr Kovář, který nechybí prakticky při žádném z tuzemských závodů, jichž se Michek s Bartošem účastní.

Richier se dal po zranění "do kupy" teprve na předchozí závod v jihočeské Kaplici, ale tam v podstatě domácího Michka (českobudějovického rodáka) "zválcoval". "Teď byli všichni diváci zvědaví na jejich další souboj. Martin nadělil Richierovi už v kvalifikaci něco přes vteřinu," popisoval Kovář.

MMČR v Dalečíně

Pořadí závodu body:

1. MARTIN MICHEK 22+25

2. Florent Richier 25+22

3. PETR BARTOŠ 18+20

4. Martin Votroubek 20+18

5. Petr Michalec 16+15

Průběžné pořadí seriálu:

1. MICHEK 209

2. BARTOŠ 180

3. Votroubek 145

4. Michalec 143

5. Michal Kadleček 131

Doménou francouzského jezdce jsou ale parádní starty a v první rozjížďce vyrazil na trať jako raketa. "Naopak Michek odjel až jako osmý a Bartoš jako desátý. Na druhé místo se první z nich propracoval až v polovině závodu a Richiera už dohonit nemohl," vykládal Kovář.

Druhou jízdou jej ovšem jeho týmová jednička Michek, jasně první v letošním seriálu republikového mistrovství, nadchl.

"Líbilo se mi, jak do toho od začátku ‚bušil‘. Richier k tomu zkraje nečekaně zaváhal a pral se za ním s překvapením letošního ročníku Votroubkem. Martin si na něj postupně vypracoval dvacetivteřinový náskok," líčil Kovář spokojeně.

Sám totiž tvrdí, že Richierovou absencí na závodech v Lokti a Přerově letošní seriál tuzemského mistrovství hodně utrpěl. "Navíc chyběli i Žerava s Čepelákem. Nikomu se to nelíbilo, divákům, týmům ani jejich sponzorům, bylo to o ničem," říká Kovář.

Tentokrát si na něco podobného nikdo nemohl stěžovat. Pro Michka bylo vítězství nad rivalem Richierem navíc velkým povzbuzením před závodem mistrovství světa kubatur MX1 a MX2 5. srpna v Lokti, jejž se může jako jako motokrosař z jiné třídy zúčastnit jen díky kauci ve výši 30 tisíc korun.

"Máme trochu strach, jestli z toho nebude mít zbytečné nervy. Aby nechtěl moc a nezranil se," přiznává Kovář s poznámkou o tom, že kdyby byl ještě reálný boj o prvenství ve světovém šampionátu MX3, Michkovi by "Loket" nejspíš zakázal.

"V případě dobrého výsledku se to dá ale prodat," uvažuje šéf týmu. Poté Michka s Bartošem čeká závod v Petrovicích u Karviné a přesun do britského Winchesteru, kde se jede další mezinárodní podnik.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž