Motokrosař Everts dostal podmínku

Mies - Osminásobný motokrosový mistr světa Stefan Everts si musí v příštích dvou sezonách dávat pozor na své chování. Disciplinární komise Mezinárodní motocyklové federace jej totiž potrestala podmínečným ročním zákazem startů za jeho činy během zářijové Velké ceny Jihoafrické republiky. Navíc on i Francouz Pichon zaplatí pokutu.

Legendární belgický motokrosař Stefan Everts měl v září na trati v Sun City konflikt s další motocyklovou hvězdou Francouzem Mickaelem Pichonem. Belgičan již měl titul šampióna v prestižní třídě MX 1 jistý. Ale namísto pokojných oslav se dostal do půtky s Pichonem, jenž skončil v šampionátu za ním.

Na svého hlavní rivala Belgičan hodil na trati brýle, pak si ve druhé jízdě počkal, až ho francouzský motokrosař dojede o kolo a snažil se ho blokovat.

Oba velcí soupeři byli v JAR rovněž hlavními aktéry stávky, kterou jezdci protestovali proti plánu organizátorů mistrovství světa zrušit vyplácení prémií. Nevoli dali najevo před první jízdou třídy MX1, která proto odstartovala o deset minut později.

Za toto "rebelantství" zaplatí Everts i Pichon pokutu 10 tisíc švýcarských franků. Belgičan k tomu ještě dostal dalších 15 tisíc za výstup z Pichonem.

"Je těžké smířit se s tím trestem, protože neodstartovat se rozhodli všichni jezdci. Já jsem byl coby světový šampión pouze jejich mluvčím. Ten druhý trest přijímám, moje reakce byla přehnaná," reagoval Everts na verdikt disciplinární komise, v níž zasedal i český zástupce v motocyklové federaci FIM František Schulmann.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž