Motokros začíná novou éru, bez Evertse

Valkenswaard - Kdo převezme královské žezlo po fenomenálním Stefanu Evertsovi? To je základní otázka před úvodním dílem mistrovství světa v motokrosu elitní třídy MX1. Desetinásobný světový šampión z Belgie totiž ukončil jezdeckou kariéru. Více napoví neděle, kdy je na pořadu první podnik MS. Ten se uskuteční v nizozemském Valkenswaardu jako Grand Prix Beneluxu. Na konci července se světová elita představí v západočeském Lokti.

V nizozemském Valkenswaardu odstartuje o víkendu nový ročník mistrovství světa v motokrosu v obou hlavních kategoriích: MX1 a MX2 (dříve to byly třídy 250 a 125 ccm). Velkou cenou Beneluxu zároveň začne nová éra tohoto sportu. Trůn pro nejlepšího motokrosaře uvolnil desetinásobný šampion Stefan Everts z Belgie, který si v minulé sezoně připsal vedle titulu i jubilejní stou výhru ve Velké ceně.

Everts z mistrovství nezmizí, neboť působí v továrním týmu KTM, a věří, že právě z jeho stáje vzejde nový šampion kategorie MX1. Kandidátů na uvolněný post je celá řada. Na titul myslí například Joshua Coppins z Nového Zélandu, jenž jako jediný dokázal Evertse loni porazit. Vysoké ambice mají Belgičané Steve Ramon a Kevin Strijbos, v dobrých výkonech chce pokračovat Tanel Leok z Estonska a v solidní sezonu doufají i nováčci Francouz Sebastien Pourcel a Marc De Reuver z Nizozemska.

V kategorii MX2 obhajuje titul teprve osmnáctiletý Christophe Pourcel z Francie, jehož hlavními soupeři by měli být Antonio Cairoli z Itálie a Jihoafričan Tyla Rattray. Otázkou je, v jaké formě se na začátku šampionátu Pourcel představí, protože jeho přípravu ovlivnilo zranění v zimě. Se světovou konkurencí se poměří i evropský šampion Dennis Verbruggen z Belgie.

Třída MX3 (dříve pětistovky) má závody odděleně od MX1 a MX2. První díl je na programu také o víkendu ve Francii.

Patnáctidílný seriál MS elitních tříd MX1 a MX2 i v letošním roce zavítá do České republiky. Jedenáctý závod se uskuteční 29. července na západě Čech v Lokti nad Ohří. Jediným českým pravidelným účastníkem šampionátu by měl být devatenáctiletý Martin Michek z týmu Delta Racing.

Kalendář MS 2007:
1. dubna: Benelux (Valkenswaard, Niz.),
15. dubna: Španělsko (Bellpuig),
22. dubna: Portugalsko (Agueda),
6. května: Itálie (Mantova),
13. května: Německo (Teutschenthal),
27. května: Japonsko (Sugo),
10. června: Francie (St. Jean d'Angély),
17. června: Bulharsko (Sevlievo),
1. července: Švédsko (Uddevalla),
15. července: JAR (Durban),
29. července: Česká republika (Loket),
5. srpna: Belgie (Namur),
19. srpna: Severní Irsko (dosud neurčeno),
16. srpna: Velká Británie (Donington Park),
2. září: Nizozemsko (Lierop),

Motokros národů, MS družstev:
23. září: Budds Creek (USA)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž