Motokros - ilustrační snímek.

Motokros - ilustrační snímek. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Litomyšlský Orion táhly v Kaplici mládí i zkušenost

  • 0
Ačkoliv je jí teprve osmnáct, musely se jí všechny soupeřky v cíli klanět. Holandskou motokrosařku Nancy Van de Venovou do svých řad angažovali pro závod žen do jihočeské Kaplice zástupci litomyšlského týmu Orion Racing. A po dvou výhrách rozhodně nelitovali.

„Odvedla stoprocentní profesionální práci a vítězství se od ní očekávalo,“ prohlásil její „dočasný“ stájový kolega Petr Bartoš, podle kterého má letošní vítězka podniku mistrovství světa z Lokte nad Ohří výtečné podmínky pro trénink i závod.

„Letos už třeba vyměnila sedmou motorku, která navíc měla do sériové hodně daleko. Má pod sebou nadstandardní mašinu,“ uznal Bartoš, který sám bojoval o mistrovské vavříny. V součtu obou jízd nejprestižnější kubatury MX1 si v Blanské kotlině nakonec dojel pro body za šesté místo, které se mu zamlouvalo. Vítěznému triu Michek, Neugebauer a Richier totiž konkurovat nemohl.

„Na ně nemám, jezdecky jsou jinde,“ zmínil Bartoš, který prohnal alespoň dvojici Romančík-Sukup.

„S nimi se dá závodit, jednu jízdu jsem byl před nimi, ve druhé byli lepší oni. Baví mě, když se mi podaří předjet mladé,“ liboval si Bartoš.

Jeho KTM šlapala po celý závodní víkend spolehlivě. Kaplická trať je známá svoji náročností, která vždy prověří jak techniku, tak i jezdecký um. „Některé skoky tam jsou moc velké, na což jsem upozorňoval. Na českém mistráku mně přijdou zbytečné. Sice s nimi problém nemám, dokážu je přeskočit a pak to srovnat, ale pár pádů dalších soupeřů na nich bylo,“ všiml si Bartoš, který v závěrečném závodě ve Vranově bude usilovat o umístění na „bedně“. Průběžně je čtvrtý, ale na druhého Marka Sukupa neztrácí mnoho.

„Stačí jedna nevydařená jízda a vše může být jinak. Marek nemá stabilní výsledky a ve druhé jízdě mu většinou dojdou síly, takže by se měl obávat,“ prohlásil Bartoš, jenž byl v Kaplici svědkem ojedinělého zdolání umělých terénních překážek. Na hrboly zvané proskakováky si odvážlivci troufli jen v kvalifikaci.

„V závodě to neskočili a jenom tak si dokázat, že něco skočím, na to už jsem starý. Vím, co si mohu dovolit. Věděl jsem, že když se pojede v chumlu, nikdo to neriskne,“ dodal zkušený Bartoš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž