Motocyklový tým má v plánu Evropu

Hradec Králové - Ještě před několika málo měsíci měli ze závodění a výsledků těžkou hlavu. Oboje neodpovídalo představám, proto ve vedení hradeckého Intermoto Progres Ecoplast racing teamu panovaly rozpaky. "Máme vůbec pokračovat?" ptali se tehdy lidé z týmu, který se věnuje silničním motocyklovým závodům, sami sebe. Dnes však už mají podobné pesimistické úvahy za sebou, naopak plány pro příští sezonu dávají na pochyby zapomenout. "V podstatě se vracíme k tomu, co jsme praktikovali před právě skončenou sezonou. Základem práce týmu bude soustředění na Marka Červeného," uvedl manažer hradecké stáje Josef Kubíček.

Ten přiznal, že ho během minulé sezony několikrát černé myšlenky o další existenci týmu napadly. "Nedařilo se nám tak, jak jsme si představovali, ztrácela se pohoda," neskrýval jen několik měsíců staré pocity.

Hradecký tým prošel na začátku minulé sezony velkou změnou. Jeho opora z minulých let Marek Červený náhle skončil, nahradil ho Karel Svoboda. Nejezdil špatně, ale ne vždy se naplnily předsezonní plány. Tým vyklidil ve třídě supersport pozici, na přední příčky, na které byl zvyklý u Červeného, měl najednou přece jen o kousek dál. "Ale nebylo to jenom v jezdci. Vymýšleli jsme nové věci, abychom uspěli, ale dlouho to nepomáhalo," konstatoval manažer.

Až samotný závěr sezony přinesl změnu. Nejprve se vrátil Marek Červený, korunu optimismu pak nasadil závěrečný závod mezinárodního mistrovství republiky, který se jel v Mostě. Ve třídě supersport dojel Roman Boček, který závodil za hradecký tým druhý, Karel Svoboda hned za ním. Navíc Marek Červený také mohl dlouho pomýšlet na přední umístění. "Jelo se v režii našeho týmu," bylo povzbuzeno vedení stáje.

Šampionát a s ním i sezona skončily, tým se pustil do plánů, se kterými půjde dál. Krize byla zažehnána. "Dohodli jsme se, že se pokusíme fungovat zhruba tak, jak to bylo dříve," konstatoval Kubíček. Jednu základní novinku však tým připravil. Červený se posune do třídy superstock, v supersportech zůstane Karel Svoboda, který bude i nadále se stájí spolupracovat. Červený se může těšit na náročnou sezonu.

Už na únor tým plánuje testování ve Španělsku, na to by měly navázat závody. "Chceme s Červeným objet seriál mistrovství Evropy ve stocksportech, který začíná ve Valencii. Takže po únorovém testování bychom tam už zůstali," sdělil manažer.

Vedle Červeného a Svobody však v týmu dostanou šanci i další jezdci, především mladí Markéta Janáková a Jan Němec. "Markéta patří opravdu k velkým talentům. Nasbírala několik bodů v domácím šampionátu a všichni se o ní vyjadřují velmi pochvalně," řekl Kubíček na adresu třináctileté závodnice z východních Čech, která uplynulou sezonu absolvovala ve třídě do 125 ccm.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž