Max Mosley

Max Mosley | foto: Reuters

Mosley ustál skandál a zůstává šéfem automobilové federace

  • 24
Max Mosley zůstává prezidentem Mezinárodní automobilové federace. Ustál hlasování na mimořádném shromáždění v Paříži, jehož účastníci se vyslovili pro jeho setrvání ve funkci. Valnou hromadu svolal sám dlouholetý šéf FIA, když se na veřejnost dostala nahrávka, na níž si užívá s pěticí prostitutek.

Důvěru vyslovilo Mosleymu v tajném hlasování 103 reprezentantů národních motoristických federací, 55 bylo proti jeho setrvání ve funkci, 7 se zdrželo hlasování a 4 hlasovali chybně.

. hlasování

Pro setrvání 103
Proti setrvání 55
Zdrželo se: 7
Neplatné hlasy: 4

Mosley, který se před hlasování vyhnul reportérům a do pařížského sídla FIA dorazil potají zadním vchodem, tak podle všeho v čele automobilové federace setrvá až do skončení funkčního období, které mu vyprší v říjnu 2009.

Výsledky hlasování velmi pobouřily německý ADAC, největší evropskou automobilovou asociaci, která se vzápětí rozhodla přerušit mezinárodní spolupráci s FIA.

Výsledky pobouřily Němce

"Je pro nás neuvěřitelné, že Max Mosley zůstal ve funkci. Je to pro nás důvod, abychom s Mezinárodní automobilovou federací okamžitě přestali spolupracovat a za svým názorem si budeme stát, dokud bude Mosley ve funkci," citovala agentura Reuters prohlášení německé automobilové asociace.

Ke kritikům výsledků volby se připojil i další významný členský svaz americká automobilová asociace AAA, která zvažuje další působení v rámci FIA. "Velmi pečlivě zvážíme, jestli chceme být spojování s organizací, která toleruje podobné chování," prohlásil prezident AAA Robert Dalbernet.

Aféru odstartoval videozáznam

Mosleyho aféru odstartoval v poslední březnový den článek britského nedělníku News of the World, jenž zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užívá s pěticí prostitutek. Bulvární deník nikdy neuvedl zdroj, jenž více než pětihodinový záznam poskytl - Čtěte: Šéf F1 přistižen při nacistickém sado-masu

Přitěžujícím faktem pro Mosleyho, jenž je synem zakladatele britské fašistické strany, bylo, že s ženami v jednom londýnském bytě inscenoval scény připomínající dění v koncentračních táborech, jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším.

. Kdo je Mosley

Vystudovaný právník se během svého působení zasloužil mimo jiné o zavedení regulí, které berou ohled na životní prostředí a především na bezpečnost jezdců.


Například v královské F1 nezahynul žádný pilot od roku 1994, kdy se Mosley ujal funkce.

Šéf světového motoristického sportu, kterému vládne od roku 1994, později přiznal, že si prostitutky najal, odmítl však jakékoli narážky na nacismus. Čtěte O nacismus při sexu nešlo, říká Mosley

Mosley se bránil kritice tím, že se jedná o cílený útok na jeho osobu, navíc prý soukromou záležitostí organizaci FIA nepoškodil.


Českou republiku na jednání zastupoval Autoklub ČR (AČR) a Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK), jejichž představitelé měli dva hlasy. Jeden měl AČR, na druhém se musely obě organizace dohodnout. "Naše rozhodnutí ale nebudeme zveřejňovat. Jsem vázaný rozhodnutím prezidia," řekl prezident AČR Roman Ječmínek.

Stejně se vyjádřil i jeho protějšek z ÚAMK Oldřich
Vaníček. "Bylo to tajné hlasování a názory hlasujících jsou interní," uvedl.

Podle neoficiálních informacích však Češi Mosleyho podpořili. Podle Ječmínka, který se jednání v Paříži osobně zúčastnil, nebyla valná hromada nikterak dramatická ani bouřlivá.

"Bylo velice seriózní s poměrně širokou diskuzí. A podle mého na něm pan Mosley získal poměrně silný mandát," uvedl Ječmínek, podle kterého byli kritici prezidenta FIA ve výrazné menšině.

"Ukázalo se, že je potřeba oddělit soukromé záležitosti od toho, co člověk pro mezinárodní federaci dělá," dodal.

Jak hlasovali Češi?

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž