Alonso, Räikkönen, Montoya na stupních vítězů

Alonso, Räikkönen, Montoya na stupních vítězů - Vítěz turecké Grand Prix Kimmi Räikkönen mezi druhým Fernandem Alonsem (vlevo) a třetím Juanem Pablem Montoyou. | foto: Alonso, Räikkönen, Montoya na stupních vítězů, Reuters

Montoya to zpackal sám, říká Monteiro

  • 11
Istanbul - Ačkoli Juan Pablo Montoya i šéf McLarenu jsou evidentně zcela opačného názoru, jezdec Jordanu Tiago Monteiro je přesvědčen, že za kolizi dvě kola před cílem mohl jen a jen kolumbijský závodník. "Nemohl jsem srážce zabránit. Dupl na brzdy tak prudce, že jsem se nestačil vyhnout," tvrdil nováček seriálu.

"Montoya mě dvě kola před cílem překřížil a zařadil se těsně přede mě," popisoval Portugalec.

"Hned jsem začal brzdit, ale on taky... A zcela naplno. Ztratil jsem přítlak, zablokovala se mi přední kola a nemohl jsem už nic dělat."

"Bylo to hodně hloupé... A on vždy jako první o těchto případech na brífincích mluví. Z bezpečnostních důvodů se nemá předjíždět v brzdných zónách. Vždy tam hrozí problémy. Nevím, co si myslel. Asi, že jsem už daleko," popisoval Monteiro.

Kolumbijec jezdil na druhém místě za lídrem a týmovým kolegou Räikkönenem, když dorazil opozdilce Monteira, kterého už jednou o kolo předjel. Posunul se těsně před zatáčkou před něj, ale jezdec Jordanu do něj zezadu vrazil.

Montoya šel do smyku a ztratil deset vteřin, takže se mu přiblížil třetí Alonso, který ho v posledním kole dokonce předjel. V mistrovství světa tak Španěl ztratil na Räikkönena dva body místo čtyř, což může být v konečném účtování rozhodující.

"Musím říct, že někdo, kdo je dojet o kolo, a dokonce podruhé, by měl nechat dostatek prostoru na předjetí," uvedl šéf McLarenu Ron Dennis.

Montoyovi prý incident připomněl situaci při Velké ceně Brazílie 2001, kde se také jezdí proti směru hodinových ručiček. Tehdy vedl před Josem Verstapenem, který do něj po předjetí o celé kolo rovněž zezadu vrazil.

"Udělal mi to samé, co před pár lety Verstappen. První zatáčky jsem projel v pohodě, ale pak zatočil do osmé, neměl na zádi žádný přítlak a nedokázal se udržet v jízdní stopě. On do mě vrazil a poškodil mi difusor, takže jsem přišel o část aerodynamickíého přítlaku," popisoval Montoya, který dokončil třetí a dosáhl nejrychlejšího kola.

Monteiro si závod v Brazílii sice nepamatuje, ale podle něj se Kolumbijec mohl poučit. "Pokud to bylo podobné, mohl by už vědět, že když někoho předjede, nemůře se zařadit těsně před něj, protože ten za ním ztratí všechen přítlak," dodal. "Brzdil jsem, ale bez přítlaku to moc nejde."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž