Roman Odložilík a Martin Tureček na Rallye Český Krumlov

Roman Odložilík a Martin Tureček na Rallye Český Krumlov | foto: František Panec , MAFRA

Mikulášskou rally ve Slušovicích ozvláštní Bernardýnská erzeta

  • 0
Divácky atraktivní okruh kolem dostihové dráhy ve Slušovicích nemůže v rozpisu Mikulášské rally scházet ani letos. Pro pátý ročník exhibičního podniku, který v sobotu odpoledne uzavírá automobilovou sezonu na domácích tratích, však připravili pořadatelé novou rychlostní zkoušku pod neobvyklým názvem Bernardýnská.

„Startujeme na mostě u Pepy Gerycha, který má vyhlášený chov bernardýnů,“ vysvětlil ředitel Mikulášské rally Josef Minařík.

Erzeta v délce 3,61 km vede z Trnavy do Kašavy kolem autobusové točny nad Podkopnou Lhotou a závodníci ji absolvují dvakrát.

Jezdci na ní mohou získat od chovatele bernadýnů Gerycha speciální valašskou tekutou prémii. Vyhrát ji přitom může každý. Nebude se totiž hodnotit nejrychlejší čas, ale nejmenší rozdíl v časech mezi prvním a druhým průjezdem.

„Bude to taková zkouška stálosti výkonu, jak se jezdívalo dříve,“ podotkl člen pořadatelského štábu Zdeněk Bělák.

Organizátoři zaregistrovali celkem 67 vozů. „Počítali jsme původně s tím, že se nám přihlásí kolem padesáti posádek. Konečným číslem jsme příjemně překvapeni,“ řekl Minařík.

Fanoušci se mohou těšit mimo jiných na pět vozů specifikace WRC, dále tři vozy kategorie Super 2000 a dva R5.

Loňský titul bude obhajovat Roman Odložilík, který přesedlal z Citroënu Xsara WRC na Ford Fiesta R5. K velkým favoritům bude patřit také vítěz z roku 2011 Tomáš Kostka, který bude řídit také Ford Fiesta, ale v silnější specifikaci WRC.

Do Slušovic dorazí ze Vsetína také letošní rallysprintový šampion Jaromír Tomaštík s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž