Kimi Räikkönen v Lotusu

Kimi Räikkönen v Lotusu | foto: AP

Lotus

  • 0
Tým se na konci roku 2011 rozhodl pro kompletní výměnu jezdeckého složení a pro rok 2012 angažoval dva navrátilce: Kimiho Räikkönena a Romaina Grosjeana. Také se formálně přejmenoval z Renaultu na Lotus. A je označován za "černého koně" sezony.

Francouzská automobilka prodala na konci roku 2009 většinový podíl ve svém týmu společnosti Genii Gérarda Lopeze. Tomu se v roce 2010 podařilo s šéfem týmu Ericem Boullierem nastoupit vzestupnou výkonnostní křivku a díky Robertu Kubicovi si stáj připsala další umístění na stupních vítězů a dokázala bojovat s Mercedesem GP.

Na konci sezóny přišla další změna, Renault prodal zbytek svých akcií a polovinu týmu získala skupina Lotus. Ačkoliv je tým do sezóny 2011 přihlášený pod názvem Lotus Renault GP, s francouzskou automobilkou měl společný už jen motor.

Ještě před začátkem sezóny 2011 se v rallye vážně zranil Robert Kubica a tým zvolil jako jeho náhradu Nicka Heidfelda. Po dvou pódiích z prvních závodů se ale forma týmu zhoršovala, scházel jí vůdčí jezdec a jako chyba se ukázala sázka na dopředu nasměrované výfuky.

V roce 2012 musely přijít výrazné změny. Z nedávné minulosti zůstává jen pohonná jednotka od Renaultu. Jinak vznikl zcela nový tým.

Tým: Lotus F1 Team
Šéf: Eric Boullier
Země: Francie
Technický ředitel: James Allison
Motor: Renault

Statistiky před sezonou 2012
Sezony v F1:
1
Závody: 0
Vítězství: 0
Poháry konstruktérů: 0

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž