Lopraisův mechanik dělá i pro Matějovského

Frenštát - Když Karel Loprais vyhrál v roce 2001 pošesté Rallye Total Dakar, bylo to zároveň poprvé kdy triumfoval aniž by v jeho posádce seděl Radomír Stachura. Věrný mechanik provázel pilota pravidelně od první účasti továrny Tatra v soutěži (1986) až do roku 2000, dvojice spolu absolvovala v jedné kabině celkem třináct ročníků. Rozdělily je zdravotní problémy, Stachuru trápí záda i srdce. Proto druhý rok za sebou nepojede. "Pomalu se to zlepšuje," říká mechanik. "Byl bych moc rád, kdyby mi zdraví umožnilo ještě někdy jet do Dakaru."

Při středečním odjezdu vozů TATRA TEAMU do Francie na start XIV. ročníku postával ve frenštátských týmových garážích, usrkával z kelímku medovinu a otáčel se přitom na všechny strany. Zdravil s úsměvem desítky lidí.

Stále patří do týmu. "Podílím se na stavbě vozů," vysvětluje. "Jsem v partě garantem za elektroinstalaci vozu," doplňuje vyučený autoelektrikář, který pracuje ve vývojovém oddělení kopřivnické automobilky a staví například i tahače pro Matějovského určené na okruhové závody.

Přiznává, že mu Dakar chybí. "Byl to takový můj každoroční rituál, těžko se vyrovnávám s tím, že jsem ho ztratil." V Lopraisově posádce ho na místě mechanika nahradil Petr Hamerla. "Nejvíc se mi líbily starty v Paříži na nový rok," vzpomíná muž přezdívaný "Gejza". "To si nedovedete představit. Francouzi slaví Silvestra na ulici a hodně to prožívají. Moc se mi líbilo, že jsme pak hned ráno vyjížděli."

Posunutí startu o několik dní dopředu i to, že se nevyráží z nebo z její blízkosti Paříže se Stachurovi nelíbí. "Bylo to něco, zahajovat soutěž od nádherných zámků ve Versailles."

Radomír Stachura v závodní posádce na Rallye Dakar:

1986 - Loprais, Krpec, Stachura - vyprošťovali kamiony a nestihli start do následující etapy

1987 - Loprais, Krpec, Stachura - 2. místo

1988 - Loprais, Stachura, Mück - 1. místo

1990 - Loprais, Stachura, Mück - 1. místo

1991 - Loprais, Kalina, Stachura - 4. místo

1992 - Loprais, Kalina, Stachura - 3. místo

1994 - Loprais, Kalina, Stachura - 1. místo

1995 - Loprais, Stachura, Tomeček - 1. místo

1996 - Loprais, Stachura, Tomeček - 2. místo

1997 - Loprais, Stachura, Kučera - posádka odstoupila pro poruchu motoru

1998 - Loprais, Stachura, Čermák - 1. místo

1999 - Loprais, Stachura, Kalina - 1. místo

2000 - Loprais, Stachura, Gilar - 2. místo


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž