Le Mans: Fenomenální výkon Audi

Le Mans - Tři tovární vozy Audi R8 ovládly závod 24h Le Mans. Třetí výhru v řadě získalo trio Frank Biela, Tom Kristensen, Emanuele Pirro. Tomáš Enge s Ferrari 550 Maranello, v němž byli jeho kolegy Rick Rydell a Alain Menu, nedojel, neboť jeho vůz ve třinácté hodině závodu vzplál požárem. Z motoru totiž unikl olej, Alain Menu přečkal drama bez zranění. Tovární stáj Audi Sport byla jasným favoritem maratonu a zcela roli potvrdila. Až tak přesně, že cílem projela auta i podle startovních čísel 1, 2 a 3. Triumf značky podtrhlo čtvrté místo vozu Bentley hnaný motorem Audi.Vše o Engem v Le Mans - ZDE

Němec Frank Biela, který má jedno z bydlišť i v Mariánských Lázních, byl v cíli dojat. "Když tady vyhrajete poprvé, je to veliké, podruhé to je fantastické a potřetí? Nepředstavitelné," prohlásil Biela.

Vítězství Audi sledovalo v Le Mans přes dvě stě tisíc diváků. Nejlepší posádka absolvovala na okruhu 375 kol a najela celkem 5118,75 kilometru. Druhá trojice za ní zaostala o jedno okolo. Zástupcům německé továrny se vyplatila investice zhruba 50 miliónů eur, které v přípravě na Le Mans utratila.

Díky třetímu prvenství za sebou dostala natrvalo do svého vlastnictví vítěznou trofej, což se v minulosti podařilo jen čtyřem automobilkám - Bentley, Ferrari, Matře a Porsche.

Třídu GTS, kterou až do odstoupení suverénně vedlo ferrari Engeho a spol., vyhrál americký Chevrolet Corvette tria Fellows, OConnell, Gavin.

Výsledky, 24h Le Mans:
1
Biela/Kristensen/Pirro Audi Sport Team Joest, Audi R8, 375 kol
2 Capello/Herbert/Pescatori Audi Sport Team Joest, Audi R8, 374
3 Krumm/Peter/Werner Audi Sport North America, Audi R8, 372
4 Wallace/Leitzinger/van de Poele Bentley EXP Speed 8, 362
5 Beretta/Lamy/Comas Team ORECA, Dallara-Judd LMP, 359
6 Sarrazin/Montagny/Minassian Team ORECA, Dallara-Judd LMP, 359
7 Ara/Dalmas/Katoh Team Goh Audi, Audi R8, 358
8 Lammers/Hillerbrand/Coronel Racing for Holland, Dome S101, 351
9 Taylor/Angelelli/Tinseau Team Cadillac, Cadillac 345
10 Bouillon/Lagorce/Bourdais Pescarolo Sport, Courage-Peugeot C60


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž